Fängelse för Klas Lund

Publicerad 2004-05-13

Lidköpings tingsrätt avkunnade idag dom mot Svenska motståndsrörelsens ledare Klas Lund. Domen mot nazistledaren är hård: för grovt vapenbrott döms han till sex månaders fängelse.

Det var vid ett tillslag mot flera ledande svenska nazister den 25 november förra året som Nationella insatsstyrkan också slog till mot Svenska motståndsrörelsens Klas Lunds stuga i Skaraborg.

Misstankarna rörde olovlig kårverksamhet, misstankar som senare fick avskrivas i brist på bevis.

Vid tillslaget mot Klas Lund hittade polisen dock en skarpladdad pistol av kaliber 45, med fem patroner i magasinet. Bredvid nazistledarens säng fann polis också en väska med 52 patrioner, två magasin och ett hölster.

Grovt vapenbrott
Tingsrätten skriver i sin dom att brottet ska bedömas som grovt då det är frågan om ett vapen som kan befaras komma till brottslig användning.

"Den i målet aktuella pistolen var vid beslagstillfället skarpladdad med fem patroner i magasinet och en i patronläget samt var fullt funktionsdugligt", skriver tingsrätten och menar att omständigheterna därmed är sådana att det fanns anledning att befara att vapnet skulle komma till brottslig användning.

Erkänner vapenbrott av normalgraden
Klas Lund erkänner vapenbrott av normalgraden och menade att han införskaffat vapnet kort före tillslaget för att försvara sig mot den hotbild han kände efter att flera medier skrivit om ledande nazisters flytt till Skövdeområdet. Anledningen till att han inte sökt licens för vapnet är att inte trodde att han skulle få någon licens med hänsyn till hans bakgrund. Han har inte velat uppge varifrån han fått vapnet, en norsktillverkad armépistol från tidigt 1900-tal.

Enligt Klas Lund ska han ha laddat pistolen först när Nationella insatsstyrkan slog in rutorna på hans bostads baksida, av rädsla för att han utsattes för ett allvarligt angrepp av "våldsmän". När det gick upp för honom att det var polisen som var på väg in i hans bostad kastade Klas Lund pistolen under sängen i hopp om att den inte skulle hittas. Klas Lund uppgav också under rättegången att han övat sig på att snabbt få fram pistolen vid ett eventuellt angrepp.

DANIEL OLSSON


Svenska Motståndsrörelsen grundades i slutet av 1990-talet som en samlingspunkt för de mest militanta och pro-terroristiska nazisterna i Sverige. Många av aktivisterna i kärnan hade tidigare varit medlemmar i Vitt Ariskt Motstånd (VAM) som i början av 1990-talet greps då de försökte inleda det heliga raskriget i form av en underjordisk rasrevolutionär rörelse.

VAM hämtade sin inspiration från “terroristbibeln” Turner Diaries av den amerikanske nazistledaren William Pierce. Turner Diaries fungerar som en manual för ett framtida “befrielsekrig” i form av lönnmord och bombterror mot judar och svarta. Boken utgjorde en av de viktigaste inspirationskällorna till den uppmärksammade Oklahomamassakern i USA 1995.

VAM uppmärksammades bland annat för kapningen av Lidingö polisstation 1991 då en ensam radiooperatör övermannades och den nynazistiska gruppen stal flera Sig-Sauerpistoler ur vapenskåp. Aktivister i VAM försökte göra inbrott i militära mobiliseringsförråd och hösten 1991 greps en av ledarna, Klas Lund, för ett väpnat rån mot Föreningssparbanken i Sveg.

Klas Lund uppmärksammades först i mitten av 1980-talet i samband med dråpet av antirasisten Ronny Landin i Nickstabadet i Nynäshamn. Kring 1990 var han anställd för att sköta skinnskallebaracken i Fryshuset, som blev högkvarter för VAM:s verksamhet.

Efter avtjänat straff för rånet i Sveg kom Klas Lund ut 1996. Han blev därefter en av ledarna för Svenska Motståndsrörelsen och chefredaktör för tidningen Folktribunen
Daniel Olsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA