20-åring dömd för moskébrand

Publicerad 2008-10-24

Den 20-årige mannen som stått åtalad misstänkt för att ha anlagt en brand i en moské i Strömsund dömdes på torsdagen i Östersunds tingsrätt för grov skadegörelse och stöld.

Enligt tingsrätten råder det inget tvivel om att 20-åringen var den som tände eld på lokalen. Som försvar har mannen sagt att branden var en olyckshändelse, en förklaring som tingsrätten inte godtog.

Mannen var åtalad för grov mordbrand, en brottsrubricering som tingsrätten ändrade eftersom branden enligt dem inte riskerade att sprida sig i huset.

Innan branden var mannen inne i moskén och stal nio böcker, bland annat koranen. Därför dömdes han även för stöld.

20-åringen har i förhör uppgett att han inte har något emot vare sig muslimer eller invandrare men att han tycker att det är "jobbigt med mycket personer och stor arbetslöshet".
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA