Assange anklagar journalister för judisk konspiration

Publicerad 2011-03-02

Wikileaks grundare Julian Assange har anklagat den engelska tidningen The private eye för att ingå i en judisk konspiration.

Det är i senaste numret av tidningen som redaktören för Private eye redogör för ett telefonsamtal med Julian Assange. Julian Assange är upprörd över en artikel om Israel Shamir, Wikileaks kontaktman i Ryssland, som enligt Private eyes granskning har gett uttryck för antisemitiska åsikter. Enligt redaktörens kolumn ska Assange ha anklagat Private eye för att ingå i en internationell konspiration mot Wikileaks. Och artikeln om Israel Shamir ska vara ett försök att se att till att Wikileaks blir av med stödet från judiska grupper.

Konspiration ledd av judiska journalister
Assange ska ha även ha anklagat tidningen för att ingå i en konspiration ledd av judiska journalister. Enligt Assange leds sammansvärjningen av två journalister från morgontidningen Guardian samt en tredje journalist från yttrandefrihetsorganisationen Index of censorship.

När redaktören påpekar att en av de utpekade journalister i själva verket inte är judisk insisterar Assange till en början och menar att han är "typ judisk" eftersom han är släkt med en av de andra utpekade journalisterna, som är jude. När Assange får fortsatt mothugg säger han till slut: "Forget the jewish thing".

Förvrängt och hittat på
Julian Assange förnekar att han ska ha talat om en judisk konspiration. I ett meddelande från Wikileaks säger han att redaktören för Private Eye har "förvrängt och hittat på varje viktigt påstående och fras".

Wikileaks understryker i sitt meddelande att man värdesätter det judiska stöd organisationen har.

Igår förnekade dessutom Wikileaks att de har något som helst samröre med den ökände antisemiten Israel Shamir. Shamir har bland annat hävdat att det är varje kristen och muslims plikt att förneka Förintelsen. Han skriver själv på sin hemsida att han är frilansjournalist ackrediterad för Wikileaks.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro