Expo släpper rapport om muslimhatet

Publicerad 2011-09-25

Expo Research släpper en fokusrapport om den antimuslimska miljön. Rapporten visar hur det på flera svenska sajter uppmanas till våld mot muslimer.

Efter terrordåden i Norge den 22 juli har uppmärksamheten kring den antimuslimska miljön ökat. I Expo Researchs fokusrapport kartläggs hur hatet mot muslimer sprids.

rapport_islamafobi_220_03.jpg
Bland annat visar rapporten att våldsbejakande kommentarer och texter är ett återkommande inslag i den antimuslimska bloggosfären.

I en kommentar till en av riksdagsledamoten Kenth Ekeroths (SD) bloggtexter om islamisering och mångkultur, dras följande slutsats:
"den enda självklara följden av dessa tendenser med invandrare, blir på lång sikt användande av dödligt våld mot alla invandrare särskilt muhammedaner, eller inbördeskrig mellan gamla nordbor och nya invandrare, det är inte frågan om OM utan när".

Den nya fokusrapporten redogör för tongivande profiler inom den internationella antimuslimska miljön, centrala begrepp samt texter och kommentarer i den svenska bloggosfären.

Rapporten är framtagen av Expo Research, en del av stiftelsen Expo. Expo Research samlar och analyserar information om intoleranta grupper, nätverk och fenomen. Bland annat ansvarar Expo Research för Expos arkiv som är Skandinaviens största samling av högerextrem
propaganda, och publicerar en återkommande årsrapport om vit makt-rörelsen.

Rapporten finns att ladda ner här

Report in English

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro