Lars Ohly upprörd över SFs samarbetsplaner

Publicerad 2011-09-07

Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly är bestört över att deras danska systerparti, Socialistisk Folkeparti vill samarbeta med det högerpopulistiska Dansk Folkeparti.

Den 15 maj är det landstingsval i Danmark. Nu har Socialistisk Folkeparti frågat Dansk Folkeparti om ett samarbete på sju punkter.

-Det är en slags valtaktik och det gör mig bedrövad. Väljarna uppskattar inte när ett parti sviker sina principer. Vi måste ha respekt för demokratin, säger Lars Ohly till Expo.se

I ett pressmeddelande skriver Lars Ohly "Inviten bidrar både till att göra Dansk Folkeparti rumsrent och att förespegla väljarna att det går bra att samarbeta med ett sådant parti om andra frågor än migration och integration. Detta spelar bara rasisterna i händerna."

Lars Ohly menar att detta inte är en ny utveckling i Danmark. Dansk Folkeparti har påverkat hela samhället och även vänstern.

På måndag åker Lars Ohly ner till Köpenhamn, bland annat för att prata med Socialistisk Folkeparti.

Om Vänsterpartiets samarbete med Socialistisk Folkeparti kommer att fortgå kan Lars Ohly inte svara på. Vänsterpartiet kommer ta upp frågan på landstingsdagarna i oktober.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro