Lars Ohly upprörd över SFs samarbetsplaner

Publicerad 2011-09-07

Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly är bestört över att deras danska systerparti, Socialistisk Folkeparti vill samarbeta med det högerpopulistiska Dansk Folkeparti.

Den 15 maj är det landstingsval i Danmark. Nu har Socialistisk Folkeparti frågat Dansk Folkeparti om ett samarbete på sju punkter.

-Det är en slags valtaktik och det gör mig bedrövad. Väljarna uppskattar inte när ett parti sviker sina principer. Vi måste ha respekt för demokratin, säger Lars Ohly till Expo.se

I ett pressmeddelande skriver Lars Ohly "Inviten bidrar både till att göra Dansk Folkeparti rumsrent och att förespegla väljarna att det går bra att samarbeta med ett sådant parti om andra frågor än migration och integration. Detta spelar bara rasisterna i händerna."

Lars Ohly menar att detta inte är en ny utveckling i Danmark. Dansk Folkeparti har påverkat hela samhället och även vänstern.

På måndag åker Lars Ohly ner till Köpenhamn, bland annat för att prata med Socialistisk Folkeparti.

Om Vänsterpartiets samarbete med Socialistisk Folkeparti kommer att fortgå kan Lars Ohly inte svara på. Vänsterpartiet kommer ta upp frågan på landstingsdagarna i oktober.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA