Jagas av hatsajten Exponerat efter avslöjande

Publicerad 2012-12-21

En 41-åring som tidigare arbetat på den rasistiska uthängningssajten Exponerat uppger att han i ett halvårstid levt på flykt och fått ta emot hot från sajtens grundare. Expo Idag har tagit del av flera av hoten. Det senaste skickades till 41-åringen på fredagen efter avslöjandet om att Exponerats redaktionsmedlemmars kriminella förflutna.

– Jag har haft ett helvete sedan i somras då hoten började komma, säger Exponerats tidigare webbansvarige.

På fredagen avslöjade Researchgruppen att de som driver den SD-vänliga sajten Exponerat alla har ett brottsligt förflutet. Initiativtagaren, en 48-årig man har dömts för sexuellt utnyttjande av en underårig och sexuellt ofredande av flera flickor. Han har även dömts för barnpornografibrott. Det har även framkommit att Exponerat tagit betalt av personer de hängt ut för att dra tillbaka publiceringarna. Efter avslöjandet har mannen skickat hotfulla SMS till en tidigare medarbetare, som han pekar ut som ansvarig för att hans brottsliga förflutna avslöjats. På fredagen skickade 48-åringen ett hot till sin tidigare medarbetare.

"Om du var rädd för mitt hot så bör du vara livrädd nu för dem som kommer att hälsa på dig under 2013. Som man bäddar får man ligga", skriver 48-åringen i SMS som Expo Idag tagit del av.

– Jag är rädd, men jag försöker se nya vägar i livet. Jag hade inte stått ut utan hjälp från bekanta att hitta platser att bo på. Jag har hela tiden varit på flykt. Det är ett helvete, säger den hotade 41-åringen.

Till Expo Idag säger 41-åringen att han kom i kontakt med Exponerat när han sökte arbete som webbmaster. Han är öppen med att han kände till vad sidan ägnade sig åt.

– Ren rasism gillar jag inte. Det faller mig inte i smaken. Jag visste att de fokuserade på invandrare, de övertalade mig att det var rätt att göra det. Jag blev en del av det här, säger han.

– Jag visste att de var dömda, men jag hade inte en aning om att en av dem var dömd för att ha förgripit sig på barn. Jag skulle genast ha tagit avstånd från dem om jag visste det. Mycket av det som har rapporterats om sajten är nytt även för mig, säger han.

Kände du till att de tog bort artiklar mot betalning?

– Nej, det visste jag inte jag tycker att det är vidrigt att de pressar människor på pengar. Det är inte rätt.

41-åringen uppger att han i somras slutade att arbeta lika aktivt som han tidigare gjort på Exponerat av privata skäl. Han säger att han mådde väldigt dåligt under perioden. I samband med att han inte orkade jobba för Exponerat startade konflikter med Exponerats redaktion.

– I början stöttade de mig, men sedan ändrade de sig och började anklaga mig för allt möjligt. Sedan följde mordhoten. Då insåg jag vad det här var för människor.

41-åringen säger vidare att han idag mår dåligt av allt hat som han varit delaktig i att sprida och att han själv skadats av hatbudskapen.

– Till slut trodde man att det inte fanns någon godhet i världen, säger 41-åringen.

Hoten från 48-åringen har polisanmälts, enligt 41-åringen. Expo Idag har fått ta del av flera av de SMS som skickats från 48-åringens mobiltelefon. Till Expo Idag bekräftar även 48-åringen att han skickat SMS:en. Han vill dock inte närmare gå in på dem utan säger att han tänkt publicera en förklaring på sin hemsida.
Daniel Vergara

Extremhögerns nya vänner

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Extremhögern behöver inte sina egna medier. Nu hyllas de av världens största engelskspråkiga nyhetssajt. Tongångarna känns igen från 1930-talet.

Nazist dömd för attack mot asylboende

Förra hösten krossade han en ruta på ett asylboende i Tranås. Nu döms den 30-årige nazisten, aktiv i Nordiska motståndsrörelsen, till böter. Mannen är samtidigt misstänkt för en grov misshandel vid ett annat tillfälle.

Borgerlig debattör tar över SD:s mediesatsning

Samtidens nya redaktör. Den borgerliga debattören Dick Erixon blir chefredaktör för Sverigedemokraternas mediesatsning Samtiden. Till Expo säger Erixon att hans vision är att bredda tidningen med idédebatt. Han delar också SD:s nationalistiska ideal och skulle rösta på partiet om det var val idag.