sdpol marcus weichel

Markus Wiechel röstade fel i vid en votering i riksdagen och därmed gick ett förslag som han var emot igenom. Foto Expo

SD-ledamot röstade fel

Publicerad 2012-12-06

Markus Wiechel deltog på onsdagen i sin första votering i riksdagen. Sverigedemokraterna hade tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet chansen att stoppa ett lagförslag i konstitutionsutskottet, men Wiechel röstade fel och mot sitt eget parti, rapporterar Nyheter24

Sverigedemokraten Lars Isovaara lämnade riksdagen efter att han förolämpat en vakt. Han ersattes av Markus Wiechel. På onsdagen höll riksdagen en omröstning om att anta ett EU-direktiv som innebär en inskränkning i offentlighets- och sekretesslagen. För att lägga förslaget på is för utredning i tolv månader krävdes bara att en sjättedel av ledamöterna röstade emot. Det hade Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet lyckats få ihop om inte Markus Wiechel tryckt på ja-knappen.

En källa uppger till Nyheter 24 att Wiechel fick en utskällning av Kent Ekeroth efter omröstningen. Enligt källan ska Ekeroth innan voteringen även instruerat Wiechel om hur han skulle göra för att rösta rätt. Wiechel har inte velat kommentera händelsen.

Fotnot (121207): Markus Wiechel dementerade senare på kvällen på Twitter att han skulle ha tryckt på fel knapp. Han skriver att han röstat försent så att rösten inte räknats. Sverigedemokraten Margareta Larsson tryckte dock på fel knapp vid voteringen. Läs artikeln här.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.