srebrenica_02_464.jpg

Stiftelsen Expo börjar med studieresor till Bosnien

Publicerad 2012-05-31

För att sprida kunskap om 1990-talets folkmord och massakrer i Bosnien arrangerar Stiftelsen Expo från och med hösten studieresor till bland annat Srebrenica. Under resan kommer deltagarna att få besöka några av de platser där brotten begicks och träffa företrädare för organisationer som arbetar för tolerans. 


Det finns många studieresor till Auschwitz och andra förintelseläger, och det är viktigt, men vi vill visa att folkmord har skett i Europa långt efter andra världskriget.

– Nu utökar vi vår verksamhet och ordnar studieresor till Bosnien för att visa att nationalism och intolerans tyvärr inte är någonting som enbart hör till historien, säger Alex Bengtsson som är verksamhetsutvecklare på Stiftelsen Expo.

Första stoppet på studieresen är Sarajevo som följs av Mostar och till sist Srebrenica. I Sarajevo besöks bland annat Judiska museet, grönsakstorget som var platsen för en massaker 1993 och den judiska kyrkogården. Men deltagarna på studieresan kommer också att få träffa organisationer som arbetar för tolerans. 


– I Mostar kommer vi att träffa den antirasistiska organisationen Abrasevic och i Srebrenica möter vi organisationen Bogumil som arbetar med att nå förståelse och tolerans mellan de olika etniska gruppernas ungdomar, säger Alex Bengtsson.

8 000 personer beräknas ha dödats vid massakrerna.I mitten av maj ställdes Ratko Mladic, en av de sista huvudrollsinnehavarna i kriget på Balkan, inför rätta vid krigsförbrytardomstolen i Haag. Han anklagas för några av de värsta krigsbrotten i Europa sedan andra världskriget, bland annat för massakern i Srebrenica 1995.
Expo

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA