srebrenica_02_464.jpg

Stiftelsen Expo börjar med studieresor till Bosnien

Publicerad 2012-05-31

För att sprida kunskap om 1990-talets folkmord och massakrer i Bosnien arrangerar Stiftelsen Expo från och med hösten studieresor till bland annat Srebrenica. Under resan kommer deltagarna att få besöka några av de platser där brotten begicks och träffa företrädare för organisationer som arbetar för tolerans. 


Det finns många studieresor till Auschwitz och andra förintelseläger, och det är viktigt, men vi vill visa att folkmord har skett i Europa långt efter andra världskriget.

– Nu utökar vi vår verksamhet och ordnar studieresor till Bosnien för att visa att nationalism och intolerans tyvärr inte är någonting som enbart hör till historien, säger Alex Bengtsson som är verksamhetsutvecklare på Stiftelsen Expo.

Första stoppet på studieresen är Sarajevo som följs av Mostar och till sist Srebrenica. I Sarajevo besöks bland annat Judiska museet, grönsakstorget som var platsen för en massaker 1993 och den judiska kyrkogården. Men deltagarna på studieresan kommer också att få träffa organisationer som arbetar för tolerans. 


– I Mostar kommer vi att träffa den antirasistiska organisationen Abrasevic och i Srebrenica möter vi organisationen Bogumil som arbetar med att nå förståelse och tolerans mellan de olika etniska gruppernas ungdomar, säger Alex Bengtsson.

8 000 personer beräknas ha dödats vid massakrerna.I mitten av maj ställdes Ratko Mladic, en av de sista huvudrollsinnehavarna i kriget på Balkan, inför rätta vid krigsförbrytardomstolen i Haag. Han anklagas för några av de värsta krigsbrotten i Europa sedan andra världskriget, bland annat för massakern i Srebrenica 1995.
Expo

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.