srebrenica_02_464.jpg

Stiftelsen Expo börjar med studieresor till Bosnien

Publicerad 2012-05-31

För att sprida kunskap om 1990-talets folkmord och massakrer i Bosnien arrangerar Stiftelsen Expo från och med hösten studieresor till bland annat Srebrenica. Under resan kommer deltagarna att få besöka några av de platser där brotten begicks och träffa företrädare för organisationer som arbetar för tolerans. 


Det finns många studieresor till Auschwitz och andra förintelseläger, och det är viktigt, men vi vill visa att folkmord har skett i Europa långt efter andra världskriget.

– Nu utökar vi vår verksamhet och ordnar studieresor till Bosnien för att visa att nationalism och intolerans tyvärr inte är någonting som enbart hör till historien, säger Alex Bengtsson som är verksamhetsutvecklare på Stiftelsen Expo.

Första stoppet på studieresen är Sarajevo som följs av Mostar och till sist Srebrenica. I Sarajevo besöks bland annat Judiska museet, grönsakstorget som var platsen för en massaker 1993 och den judiska kyrkogården. Men deltagarna på studieresan kommer också att få träffa organisationer som arbetar för tolerans. 


– I Mostar kommer vi att träffa den antirasistiska organisationen Abrasevic och i Srebrenica möter vi organisationen Bogumil som arbetar med att nå förståelse och tolerans mellan de olika etniska gruppernas ungdomar, säger Alex Bengtsson.

8 000 personer beräknas ha dödats vid massakrerna.I mitten av maj ställdes Ratko Mladic, en av de sista huvudrollsinnehavarna i kriget på Balkan, inför rätta vid krigsförbrytardomstolen i Haag. Han anklagas för några av de värsta krigsbrotten i Europa sedan andra världskriget, bland annat för massakern i Srebrenica 1995.
Expo

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA