Dödshot mot pjäsförfattare

Publicerad 2012-02-24

En av upphovsmännen till en pjäs på Uppsala stadsteater har hotats till livet av nazister. Hoten är undertecknade med den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsens logotyp.

Mannen som hotats är en av upphovsmännen till en pjäs som handlar om nazismen i Uppsala under andra världskriget. Hotbrevet som lagts i mannens brevlåda är inte undertecknat med något namn, men pryds av Svenska motståndsrörelsens logga.

Kommunikationschefen Susanne Wibert på Uppsala stadsteater där pjäsen visas, säger till Expo.se att de har en kontinuerlig kontakt med polisen.

– Vi visste att det fanns en hotbild kring pjäsen. Hoten visar att det är ett viktigt tema som pjäsen belyser och vi kommer att fortsätta som tidigare.

Uppsala stadsteater har inte fått några hot riktade direkt mot teatern. Mannen har även tidigare hotats av nazistiska grupper. Förutom pjäsen på teatern arbetar han med en utställning på Upplandsmuseet.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.