almqvist

Erik Almqvist lämnade riksdagen efter järnrörsskandalen förra året. Nu vill han tillbaka, enligt uppgifter till Expo Idag.

Källa: SD förhandlar med Almqvist om en comeback

Publicerad 2013-08-22

Jimmie Åkessons närmaste man Linus Bylund träffade nyligen den tidigare riksdagsledamoten Erik Almqvist i Ungern. Enligt uppgifter till Expo Idag pressas partiledningen internt om att Almqvist ska få återvända. Bylund ska ha träffat honom för att nå en kompromiss. Uppgifterna dementeras.

– Jag har inte diskuterat det med honom. Det finns inga sådana planer, säger Bylund.

Enligt uppgifter till Expo Idag ska pressen inifrån partiet lett till att Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare och stabschef för Sverigedemokraterna, i augusti besökte Erik Almqvist i Budapest för att försöka komma fram till en kompromiss och motverka interna strider.

– Linus Bylund vill ha ett enat parti när riksdagslistorna ska sättas och vill inte att interna bråk ska störa hans regisserade planer. Han vill förmå Almqvist att ställa sig bakom valberedningens riksdagslista och tona ned kraven på att komma tillbaka före 2014, uppger Expo Idags källa med insyn i partitoppen.

Bylund säger till Expo Idag att resan till Budapest var en semesterresa och att ingen partipolitik diskuterades. Bylund förnekar att han skulle ha diskuterat Almqvists eventuella comeback när de träffades.

Så de uppgifterna är totalt nonsens?

– Vad talar vi om för tidsperspektiv?, frågar Bylund.

Redan 2014.

– Nej, det tror jag inte, säger Bylund

– Det är lite för nytt. Det är bara tre år sedan han var full på Kungsgatan. Det får vänta lite innan vi diskuterar att han skulle komma tillbaka, fortsätter Bylund.

Men enligt uppgifter till Expo Idag så pressas partiledningen för att låta Almqvist återvända till partiet. Pådrivande ska Sverigedemokratisk ungdom, SDU, och traditionalistiska fraktioner från framför allt Västra Götland vara.

SDU markerade tydligt att det de tyckte det var fel att släppa Almqvist efter den uppmärksammade järnrörsskandalen förra året. I en debattartikel i Dagens Nyheter kritiserade SDU:s förbundsordförande Gustav Kasselstrand och vice förbundsordförande William Hahne Jimmie Åkessons ledaregenskaper och ställde sig bakom Almqvist:

" Vi ställer upp för våra vänner i med- och motvind, vi kastar inte ut barnet med badvattnet, vi låter inte media slå in kilar mellan bästa vänner", skriver de i debattartikeln.

Erik Almqvist själv ska också vilja tillbaka till politiken. Efter att han lämnade riksdagen meddelade han att han inte planerade att lämna politiken. "Ni blir inte av med mig om ni trodde det", skrev han på Twitter. Almqvist planer ska dock inte ha gått som han tänkt sig.

– Han börjar vakna upp och saknar partipolitiken. Hans företag har heller inte fått den fart som han hade tänkt sig. Han har också ideologiskt närmat sig den traditionalistiska falangen. Han vill ha en ungersk modell, uppger en källa till Expo Idag.

Men inte bara Bylund dementerar uppgifterna. Även Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnnunen säger att det inte har förekommit någon diskussion i partiet om att ta tillbaka Erik Almqvist. Han menar att det därför är en "hypotetisk fråga" om han kan komma tillbaka efter valet 2014.

– Jag kan säga att han inte är på väg tillbaka till Sverigedemokraterna och det är ingenting som har diskuterats heller, säger Kinnunen.

Almqvist lämnade riksdagen och Sverigedemokraterna efter att det förra året uppmärksammades att han beväpnat sig med järnrör, uttryckt sig rasistiskt och kallat en kvinna för "hora".

Expo Idag har utan framgång sökt Erik Almqvist för en kommentar. Gustav Kasselstrand avbröt samtalet innan han fått en fråga.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA