Nazister attackerade antirasistisk demonstration

Publicerad 2013-12-15

Flera hundra antirasister som på söndagen slutit upp för att protestera mot nazistiska Svenska motståndsrörelsens våld och skadegörelse i Kärrtorp attackerades. Ett 30-tal nazister stormade demonstrationen med flaskor och smällare. Flera skadades. Polisen får skarp kritik för sin insats.

Hundratals hade samlats i nätverket Linje 17 på söndagen för att protestera mot Svenska motståndsrörelsen och nazism. 20 minuter in i manifestationen attackerades den av ett 30-tal nazister som kastade glasflaskor och smällare mot bland annat barnvagnar och barnfamiljer.

Nazister attackerade även de fåtal poliser som var på plats och slog bland annat en stege mot polisen.

Antirasister drev bort nazisterna och tumult uppstod. Till slut drevs Svenska motståndsrörelsens aktivister in i skogen. Polisen, som var kraftigt underbemannade, lyckades inte förhindra att bråk uppstod på flera platser.

Minst två personer uppges skadade varav en knivskurits allvarligt. En polis har också förts till sjukhus. Svenska motståndsrörelsen uppger på sin sajt att en av deras aktivister ska ha knivhuggits.

Polisen har gripit 28 personer, en person misstänks för mordförsök. Enligt Svenska motståndsrörelsen greps alla deras aktivister på plats.

Arrangörerna bakom den antinazistiska demonstrationen kritiserar nu polisen som de menar misslyckats i att skydda demonstrationen.

– Det är skandalöst att polisen inte hade bättre koll på läget. Det haglade flaskor och knallskott och det var ju så många barn här. Vi hade hört från polisen tidigare att de misstänkte att nazisterna kunde koka ihop någonting. Då tänkte vi att polisen hade koll på läget vilket de inte alls hade. Det var ren tur att vi hade så många demonstrationsvakter och demonstranter som kunde trycka iväg dem, säger en arrangör som inte vill gå ut med namn.

Flera poliser på plats som Expo Idag var i kontakt med var också frustrerade över hur dåligt bemannade de var. "Någon kunde ha mist livet idag", sade en polis. En annan sade att han aldrig upplevt en missbedömning från polisens sida som den idag.

Polisen presstalesman Kjell Lindgren säger dock att polisen inför demonstrationen gjort en riskbedömning. På frågan om det är rimligt att endast tio poliser bevakar en demonstration som riktar sig mot våldsam militant nazistorganisation som Svenska motståndsrörelsen svarade han:

– Ser man historiskt så vet jag inte att den här typen av demonstrationer angripits rent fysiskt, svarade Lindgren.

På frågan om polisen kommer att tillsätta en utredning över polisens insats, svarade Lindgren att polisen alltid utreder sina insatser.

Svenska motståndsrörelsen har flera gånger tidigare attackerat antirasistiska manifestationer. Förra året misshandlade aktivister i Svenska motståndsrörelsen vänsterpolitikern Daniel Riazat med en flaska i huvudet i samband med en antirasistisk demonstration. Förra året tvingades antirasister skjuta fram en demonstration i Bollnäs på grund av hotbilden som Svenska motståndsrörelsen utgjorde. I september i år greps flera nazister i Svenska motståndsrörelsen som var beväpnade med kniv i samband med en gala för utsatta. 2008 attackerade Svenska motståndsrörelsen en antirasistisk demonstration i Nyköping.

Anledningen till att Linje 17 demonstrerade mot nazism i Kärrtorp på söndagen var att det i området den senaste tiden klottrats hakkors på fasader. Det har även rapporterats om att uniformerade aktivister i Svenska motståndsrörelsen haft "kampövningar" på Kärrtorps idrottsplats.

Den 29 november ska en person oprovocerat ha misshandlats av nazister.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Extremhögerns nya vänner

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Extremhögern behöver inte sina egna medier. Nu hyllas de av världens största engelskspråkiga nyhetssajt. Tongångarna känns igen från 1930-talet.

Nazist dömd för attack mot asylboende

Förra hösten krossade han en ruta på ett asylboende i Tranås. Nu döms den 30-årige nazisten, aktiv i Nordiska motståndsrörelsen, till böter. Mannen är samtidigt misstänkt för en grov misshandel vid ett annat tillfälle.

Borgerlig debattör tar över SD:s mediesatsning

Samtidens nya redaktör. Den borgerliga debattören Dick Erixon blir chefredaktör för Sverigedemokraternas mediesatsning Samtiden. Till Expo säger Erixon att hans vision är att bredda tidningen med idédebatt. Han delar också SD:s nationalistiska ideal och skulle rösta på partiet om det var val idag.