Nazister attackerade antirasistisk demonstration

Publicerad 2013-12-15

Flera hundra antirasister som på söndagen slutit upp för att protestera mot nazistiska Svenska motståndsrörelsens våld och skadegörelse i Kärrtorp attackerades. Ett 30-tal nazister stormade demonstrationen med flaskor och smällare. Flera skadades. Polisen får skarp kritik för sin insats.

Hundratals hade samlats i nätverket Linje 17 på söndagen för att protestera mot Svenska motståndsrörelsen och nazism. 20 minuter in i manifestationen attackerades den av ett 30-tal nazister som kastade glasflaskor och smällare mot bland annat barnvagnar och barnfamiljer.

Nazister attackerade även de fåtal poliser som var på plats och slog bland annat en stege mot polisen.

Antirasister drev bort nazisterna och tumult uppstod. Till slut drevs Svenska motståndsrörelsens aktivister in i skogen. Polisen, som var kraftigt underbemannade, lyckades inte förhindra att bråk uppstod på flera platser.

Minst två personer uppges skadade varav en knivskurits allvarligt. En polis har också förts till sjukhus. Svenska motståndsrörelsen uppger på sin sajt att en av deras aktivister ska ha knivhuggits.

Polisen har gripit 28 personer, en person misstänks för mordförsök. Enligt Svenska motståndsrörelsen greps alla deras aktivister på plats.

Arrangörerna bakom den antinazistiska demonstrationen kritiserar nu polisen som de menar misslyckats i att skydda demonstrationen.

– Det är skandalöst att polisen inte hade bättre koll på läget. Det haglade flaskor och knallskott och det var ju så många barn här. Vi hade hört från polisen tidigare att de misstänkte att nazisterna kunde koka ihop någonting. Då tänkte vi att polisen hade koll på läget vilket de inte alls hade. Det var ren tur att vi hade så många demonstrationsvakter och demonstranter som kunde trycka iväg dem, säger en arrangör som inte vill gå ut med namn.

Flera poliser på plats som Expo Idag var i kontakt med var också frustrerade över hur dåligt bemannade de var. "Någon kunde ha mist livet idag", sade en polis. En annan sade att han aldrig upplevt en missbedömning från polisens sida som den idag.

Polisen presstalesman Kjell Lindgren säger dock att polisen inför demonstrationen gjort en riskbedömning. På frågan om det är rimligt att endast tio poliser bevakar en demonstration som riktar sig mot våldsam militant nazistorganisation som Svenska motståndsrörelsen svarade han:

– Ser man historiskt så vet jag inte att den här typen av demonstrationer angripits rent fysiskt, svarade Lindgren.

På frågan om polisen kommer att tillsätta en utredning över polisens insats, svarade Lindgren att polisen alltid utreder sina insatser.

Svenska motståndsrörelsen har flera gånger tidigare attackerat antirasistiska manifestationer. Förra året misshandlade aktivister i Svenska motståndsrörelsen vänsterpolitikern Daniel Riazat med en flaska i huvudet i samband med en antirasistisk demonstration. Förra året tvingades antirasister skjuta fram en demonstration i Bollnäs på grund av hotbilden som Svenska motståndsrörelsen utgjorde. I september i år greps flera nazister i Svenska motståndsrörelsen som var beväpnade med kniv i samband med en gala för utsatta. 2008 attackerade Svenska motståndsrörelsen en antirasistisk demonstration i Nyköping.

Anledningen till att Linje 17 demonstrerade mot nazism i Kärrtorp på söndagen var att det i området den senaste tiden klottrats hakkors på fasader. Det har även rapporterats om att uniformerade aktivister i Svenska motståndsrörelsen haft "kampövningar" på Kärrtorps idrottsplats.

Den 29 november ska en person oprovocerat ha misshandlats av nazister.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD har svårt att ta plats i hbtq-rörelsen

Allt fler franska homosexuella män väljer högerextrema Front National, visar en ny undersökning. Men i Sverige har SD:s gay-flirt fallit platt. Samtidigt finns tecken på tilltagande nationella vindar inom den svenska hbtq-gruppen.

Je t'aime Front National - därför älskar homosexuella män Le Pen

UR TIDSKRIFTEN EXPO. Alltfler franska homosexuella män ansluter till Front National. Den nya gay-vänliga profilen har blivit ännu ett sätt att formulera ett antimuslimskt budskap. Men den riskerar också att skapa sprickor i ett parti där homosexualitet tidigare har fördömts.

Går det att dra lärdomar av terror och barnamord?

Analys Alex Bengtsson. Det är fem år sedan terrordådet på Utöya. Ett terrordåd eller ett politiskt motiverat massmord om ni så vill. Det kommer skrivas mycket om Utöya idag. Det hoppas jag i alla fall. Av antirasister, antinationalister, antifascister, demokrater, socialister, feminister, arbetarrörelseaktiva och vänner.