Nytt åtal mot ansvarig utgivare för nazistsajt

Publicerad 2013-10-10

Sebastian Karlsson, ansvarig utgivare för Svenskarnas partis nyhetssajt åtalas för hets mot folkgrupp. Karlsson har tidigare åtalats och den nya stämningen slås ihop med det ärendet.

Det är en kommentar i anslutning till en artikel på Svenskarnas partis nätsajt som enligt Justitekanslern ,JK, utgör hets mot folkgrupp. I kommentaren står det bland annat:

"…dalkarlarna marscherar till Stockholm och slänger ut dessa vidriga förrädare, råttor, odjur, blodsugande folkförintande nosferatus och ger dem inte bara näthat utan det hat de förtjänar i verkligheten, manifesterat på ett språk som de förstår."

I juni inledde JK en förundersökning angående den aktuella kommentaren. I Stockholms tingsrätt åtalades Karlsson dock redan i maj för hets mot folkgrupp efter att JK utrett andra kommentarer på sajten.

Rättegångsdatumet är satt till i november.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.