Transport fick rätt i att utesluta SD-politiker

Publicerad 2013-04-26

Högsta domstolen prövar inte om Transports beslut att utesluta en sverigedemokratisk företrädare.
– Det var helt väntat från vårt håll. Vi var helt säkra på att allt gått till på rätt sätt, säger Markus Pettersson, förbundssekreterare på Transport om Högsta domstolens beslut.

Sverigedemokraten som sitter i SD-Oskarshamn/Emådalens styrelse uteslöts ur Transport i oktober 2011. Fackförbundet hänvisade till sina stadgar och menar att det är oförenligt att aktivt företräda Sverigedemokraterna som folkvald eller att sitta i partiets styrelse och samtidigt vara medlem i förbundet.

– Det faller på sin orimlighet att vi inte skulle kunna utesluta folk som vår styrelse bedömer bryter mot våra stadgar. Då skulle vi inte heller kunna utesluta strejkbrytare då faller idén med fackförbund. Det är samma som att SD utesluter medlemmar som inte följer deras stadgar, säger Pettersson.

På vilket sätt följer inte SD-politiker era stadgar?

– Partiet står inte upp för alla människors lika värde och därför har vi gjort en avvägning att är man förtroendevald eller sitter i en partistyrelse och använder sin politiska gärning till saker som står i strid med våra stadgar. Då kan man inte längre vara medlem hos oss.

Sverigedemokraten som uteslutits menar dock att det var lagvidrigt att utesluta henne.

– Mina politiska åsikter kan inte ligga till grund för ett uteslutande. Det hör inte hit vilket parti jag är med i. Det här handlar om omvärldens fördomar mot SD som främlingsfientligt, vilka är helt felaktiga. Jag har själv italiensk-amerikanska rötter och vet hur det är att bli trakasserad för sin härkomst, och min pojkvän är dessutom etiopier, sa hon till Barometern 2012.

Både Stockholms tingsrätt och hovrätten har dock avvisat stämningen. Den 24 april meddelade Högsta domstolen att de inte tar fallet för prövning.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA