Italiensk stad föreslår separat buss för romer

Publicerad 2014-10-28

Borgmästaren i den italienska staden Borgaro tycker att den lokala kollektivtrafiken ska ha en separat busstur för romer. Medier gör kopplingar mellan utspelet och apartheidlagarna i Sydafrika.

Det var i slutet av förra veckan som ett förslag om att staden Borgaros ska inrätta en busslinje endast för romer vann gehör. Förslaget lades fram efter att invånare i staden klagat på incidenter, som rån och trakasserier, på en busstur som många romer åker. Busslinjen passerar ett stort romaläger i utkanten av staden. Det separatistiska förslaget fick stöd av stadens borgmästare, Claudio Gambino, som menar att det är en lösning som "gör att ingen förlorar".

"Två linjer, en för oss och en för dem ... Jag kommer att prata med polischefen om det, det verkar vara den enda lösningen", kommenterade han förslaget, enligt The Local.

Men det är inte bara borgmästaren som inte ser några problem med förslaget. Den ansvarige för stadens transportråd beskrev planen som "den bästa lösningen för alla". En undersökning som den italienska tidningen La Stampa genomförde visade att endast 15 procent av läsarna tyckte att det var en dålig idé.

Samtidigt har kritiska röster höjts. La Stampa kallade förslaget i en ledare för "apartheid", rapporterar Mail Online. Även andra medier har gjort den jämförelsen.
Anders Dalsbro

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA