Italiensk stad föreslår separat buss för romer

Publicerad 2014-10-28

Borgmästaren i den italienska staden Borgaro tycker att den lokala kollektivtrafiken ska ha en separat busstur för romer. Medier gör kopplingar mellan utspelet och apartheidlagarna i Sydafrika.

Det var i slutet av förra veckan som ett förslag om att staden Borgaros ska inrätta en busslinje endast för romer vann gehör. Förslaget lades fram efter att invånare i staden klagat på incidenter, som rån och trakasserier, på en busstur som många romer åker. Busslinjen passerar ett stort romaläger i utkanten av staden. Det separatistiska förslaget fick stöd av stadens borgmästare, Claudio Gambino, som menar att det är en lösning som "gör att ingen förlorar".

"Två linjer, en för oss och en för dem ... Jag kommer att prata med polischefen om det, det verkar vara den enda lösningen", kommenterade han förslaget, enligt The Local.

Men det är inte bara borgmästaren som inte ser några problem med förslaget. Den ansvarige för stadens transportråd beskrev planen som "den bästa lösningen för alla". En undersökning som den italienska tidningen La Stampa genomförde visade att endast 15 procent av läsarna tyckte att det var en dålig idé.

Samtidigt har kritiska röster höjts. La Stampa kallade förslaget i en ledare för "apartheid", rapporterar Mail Online. Även andra medier har gjort den jämförelsen.
Anders Dalsbro

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro