jomshof

Partitoppen Richard Jomshof tycker att den brottsdömde Johan Tirelands kandidatur till SDU:s styrelse är olämplig. Det säger han till Expo Idag. (Foto: Expo)

Jomshof kritiserar SDU-kandidatur

Publicerad 2014-11-28

Nu ryter Sd-toppen Richard Jomshof ifrån angående att Johan Tireland som är dömd för flera våldsbrott tillåts kandidera till SDU:s styrelse. – Politik är en förtroendebransch. Det handlar om att få väljarnas förtroende. Det är därför vi tar så allvarligt på vandelsförsäkran. Det måste man förstå, säger Jomshof som bland annat varit Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson.

– Jag kan säga så mycket som att spontant känner jag att kandidaturen är fel. Hade det varit en person som ställde upp till riksdagen eller kommunfullmäktige så hade åtminstone jag drivit den linjen att man inte ska få kandidera, säger Jomshof.

Richard Jomshof sitter i Sverigedemokraternas verkställande utskott. Han har även varit Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson och ingår i den absoluta partitoppen. Expo Idag kontaktade honom angående att Johan Tireland kandiderar på Henrik Vinges, Jimmie Åkessons pressekreterare, motförslag till styrelse på SDU-kongressen. Förslaget utmanar bland annat den sittande ordföranden Gustav Kasselstrand om makten över ungdomsförbundet

Expo Idag avslöjade på torsdagen att Tireland, som sitter för Sverigedemokraterna i Upplands-Bro, är dömd för en rad brott, så sent som förra året togs han med kniv. Innan dess har han bland annat dömts för grov misshandel, våld mot tjänsteman, vapenbrott, dopingbrott, narkotikabrott och skadegörelse.

Efter Expo Idags artikel meddelade Tireland att han fortsätter att kandidera. Inlägget gillades av flera sverigedemokratiska riksdagsledamöter och flera på det alternativa förslaget till SDU-styrelse. Richard Jomshof menar dock att kandidaturen är olämplig.

– Jag tycker det är olämpligt. Har man begått den här typen av handlingar så borde man inte ställa upp oavsett vilken nivå det rör sig om. De som företräder oss ska vara trovärdiga politiker, säger Jomshof.

– Jag kan tycka att oavsett var man ställer upp i partiet så bör det vara så att man inte begått den här typen av brott i närtid. Det är en linje vi haft i många år och det var därför vi tog upp den här vandelföräkran som människor får skriva på. Det borde gälla hela partiet tycker jag, fortsätter Jomshof.

Partitoppen tar även upp att Sverigedemokraterna är för en generell straffhöjning av framförallt grova våldsbrott och sexualbrott.

En som gillade Johan Tirelands uppdatering på Facebook där han meddelade sin fortsatta kandidatur för SDU är riksdagsledamoten Robert Stenkvist. Han uppger nu till Expo Idag att gillningen inte ska tolkas som stöd för Tireland.

— Jag lägger mig inte i vad SDU väljer för ordförande eller styrelse. Jag tryckte på gilla för att han berättade om sin bakgrund och de problem han haft på ett öppenhjärtigt sätt. Jag tyckte det var strongt. Jag tog inte ställning till något annat överhuvudtaget, säger Stenkvist.

Stenkvist säger att han vill se hårdare straff och då speciellt för ungdomsbrottslighet.

– Jag absolut för hårdare straff för våldsbrott det har jag varit tydlig med. Jag kan också tycka att den här brottsligheten ligger lite nära i tid. Även om man ska kunna gå vidare från ett mindre lyckat förflutet, säger Stenkvist.

Henrik Vinge som toppar samma lista som Johan Tireland har inte velat kommentera Tirelands kandidatur.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA