Nazist fälld för vapenbrott

Publicerad 2014-01-27

En 26-årig aktivist i Svenska motståndsrörelsen har dömts av Luleå tingsrätt för brott mot kniv- och vapenlagen. Aktivisten sedan tidigare dömd för flera brott. Bland annat grov misshandel.

Den 9 april var 26-åringen inblandad i ett bråk på en restaurang i Luleå. Vakten behövde hjälp med avisa mannen och polis kallades till platsen. När 26-åringen visiterades hittade polisen en kniv och pepparsprej. I förundersökningen framgår att det inte är första gången 26-åringen beväpnat sig.

"NN är känd för att han brukar ha kniv på sig, och vid skyddsvisitationen så påträffas det i NN:s jacka, en kniv samt en burk med pepparsprej."

Den 23 januari i år dömdes 26-åringen för händelsen till 70 dagsböter på 50 kronor vardera av Luleå Tingsrätt för brott mot knivlagen och vapenlagen.

26-åringen förekommer sedan tidigare under många punkter i belastningsregistret.

2012 fastslog hovrätten en dom på sju månaders fängelse för olaga hot och misshandel. Han dömdes även samma år för vapenbrott och snatteri. Han är även dömd för bland annat grov misshandel, våld mot tjänsteman och brott mot ordningslagen.

23-åringen har tidigare varit medlem i Nationaldemokraterna, 2008 gick han med i Svenska motståndsrörelsen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro