sdl kamil ryba

Ledaren för antimuslimska Swedish Defence League, Kamil Ryba som uppmärksammats i Sverige efter att han hotat GT:s redaktion utvisas ur Norge. (Foto Expo)

Svensk högerextremist utvisas från Norge

Publicerad 2014-08-28

Ledaren för Swedish Defence League Kamil Ryba utvisas från Norge. Motiveringen är att Ryba dömts i landet för fyllekörning och för att han försökte skalla en polis i samband med att Rybas promillehalt skulle kontrolleras.

Kamil Ryba leder den avsomnade antimuslimska organisationen Swedish Defence Leauge, SDL, som främst består av anhängare på Facebook. Det var i april i år som Kamil Ryba dömdes till 30 dagars fängelse för fyllekörning och för att ha försökt skalla den polis som skulle kontrollera hans promillehalt, rapporterar den norska antirasistiska organisationen Vepsen. Den 6 augusti fick Kamil Ryba en förhandsvarning om att han kommer att utvisas från Norge av polis.

Ryba uppmärksammades i Sverige när han vid två tillfällen hotade GT:s redaktion i Göteborg. Ett av hoten tolkades som ett bombhot och medförde att redaktionen tvingades utrymmas. Ryba dömdes till sex månaders fängelse för brott mot medborgerlig frihet. Rubriceringen innebär att det ska ha förekommit ett olaga hot med avsikten att påverka den fria åsiktsbildningen och att yttrandefriheten satts i fara.

Senast SDL hade en offentlig aktivitet var i Malmö i mars 2013, då samlade organisationen ett 20-tal anhängare och möttes av tusentals motdemonstranter.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro