sdl kamil ryba

Ledaren för antimuslimska Swedish Defence League, Kamil Ryba som uppmärksammats i Sverige efter att han hotat GT:s redaktion utvisas ur Norge. (Foto Expo)

Svensk högerextremist utvisas från Norge

Publicerad 2014-08-28

Ledaren för Swedish Defence League Kamil Ryba utvisas från Norge. Motiveringen är att Ryba dömts i landet för fyllekörning och för att han försökte skalla en polis i samband med att Rybas promillehalt skulle kontrolleras.

Kamil Ryba leder den avsomnade antimuslimska organisationen Swedish Defence Leauge, SDL, som främst består av anhängare på Facebook. Det var i april i år som Kamil Ryba dömdes till 30 dagars fängelse för fyllekörning och för att ha försökt skalla den polis som skulle kontrollera hans promillehalt, rapporterar den norska antirasistiska organisationen Vepsen. Den 6 augusti fick Kamil Ryba en förhandsvarning om att han kommer att utvisas från Norge av polis.

Ryba uppmärksammades i Sverige när han vid två tillfällen hotade GT:s redaktion i Göteborg. Ett av hoten tolkades som ett bombhot och medförde att redaktionen tvingades utrymmas. Ryba dömdes till sex månaders fängelse för brott mot medborgerlig frihet. Rubriceringen innebär att det ska ha förekommit ett olaga hot med avsikten att påverka den fria åsiktsbildningen och att yttrandefriheten satts i fara.

Senast SDL hade en offentlig aktivitet var i Malmö i mars 2013, då samlade organisationen ett 20-tal anhängare och möttes av tusentals motdemonstranter.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA