utr pol geert wilders

Geert Wilders åtalas för hets mot folkgrupp. (Foto Jenny Eliasson/Expo)

Wilders åtalas för hets mot folkgrupp

Publicerad 2014-12-18

Åklagare väcker åtal mot den holländske högerpopulisten Geert Wilders. Det efter att han kallat marockaner för "slödder". Yttrandefriheten gör att politiker kan gå långt i sina kommentarer, men friheten begränsar sig vid att uppvigla till diskriminering, sa åklagare när rätten meddelade åtalet.

På torsdagen meddelades att Geert Wilders, ledare för frihetspartiet, PVV, åtalas för att ha "förolämpat en specifik grupp på grund av ras och för att uppviglat till diskriminering och hat".

Det var i mars som Geert Wilders, inför det holländska valet, höll ett tal och ställde frågan till publiken:

"Vill ni ha fler eller färre marockaner?", publiken skanderade "Färre, färre, färre", Wilders svarade publiken; "Då ordnar vi det".

I en intervju efter talet kallade Wilders marockaner för "slödder". Geert Wilders backar inte från sina uttalanden efter att åtalet meddelades utan menar tvärtom att han sagt sanningen.

"Jag sa vad miljoner människor tänker och tror", skriver han i ett pressmeddelande.

"Åklagarna borde jaga jihadister istället för mig. PVV är det största partiet enligt opinionsmätningar och eliten gillar uppenbarligen inte detta", fortsätter

Geert Wilders har i polisförhör vägrat kommentera anklagelserna mot honom, rapporterar Reuters.

Partiledaren åtalades 2011 för hets mot folkgrupp, men friades. Åtalet handlade bland annat om att han jämställt Adolf Hitlers Mein Kampf med Koranen. Flera jurister menar dock att åklagaren denna gång har ett starkare mål eftersom Wilders nu specifikt pekat ut marockaner.

Det är oklart när rättegången ska hållas.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro