utr pol geert wilders

Geert Wilders åtalas för hets mot folkgrupp. (Foto Jenny Eliasson/Expo)

Wilders åtalas för hets mot folkgrupp

Publicerad 2014-12-18

Åklagare väcker åtal mot den holländske högerpopulisten Geert Wilders. Det efter att han kallat marockaner för "slödder". Yttrandefriheten gör att politiker kan gå långt i sina kommentarer, men friheten begränsar sig vid att uppvigla till diskriminering, sa åklagare när rätten meddelade åtalet.

På torsdagen meddelades att Geert Wilders, ledare för frihetspartiet, PVV, åtalas för att ha "förolämpat en specifik grupp på grund av ras och för att uppviglat till diskriminering och hat".

Det var i mars som Geert Wilders, inför det holländska valet, höll ett tal och ställde frågan till publiken:

"Vill ni ha fler eller färre marockaner?", publiken skanderade "Färre, färre, färre", Wilders svarade publiken; "Då ordnar vi det".

I en intervju efter talet kallade Wilders marockaner för "slödder". Geert Wilders backar inte från sina uttalanden efter att åtalet meddelades utan menar tvärtom att han sagt sanningen.

"Jag sa vad miljoner människor tänker och tror", skriver han i ett pressmeddelande.

"Åklagarna borde jaga jihadister istället för mig. PVV är det största partiet enligt opinionsmätningar och eliten gillar uppenbarligen inte detta", fortsätter

Geert Wilders har i polisförhör vägrat kommentera anklagelserna mot honom, rapporterar Reuters.

Partiledaren åtalades 2011 för hets mot folkgrupp, men friades. Åtalet handlade bland annat om att han jämställt Adolf Hitlers Mein Kampf med Koranen. Flera jurister menar dock att åklagaren denna gång har ett starkare mål eftersom Wilders nu specifikt pekat ut marockaner.

Det är oklart när rättegången ska hållas.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA