Antijudiska konspirationsteorier efter terrorattentatet

Publicerad 2015-01-09

Efter terrordådet i Frankrike börjar nu konspirationsteorier, oftast antisemitiska ta fart. Wikileaks skriver på Twitter om en påstådd judisk "censurlobby" som legitimerat attacken. Free Gaza Movement antyder att den israeliska säkerhetspolisen ligger bakom dådet. Samtidigt hävdar nazister att judar ligger bakom invandringen som påstås ha lett fram till dådet.

"Hur den judiska pro-censurlobbyn legitimerade attacken på Charlie Hebdo för 'stötande' tal", skriver Wikileaks på Twitter och länkar till en artikel om en karikatyrtecknare som åtalats för hets mot folkgrupp efter en teckning som anmälts för att ha hetsat mot judar.

Wikileaks har tidigare uppmärksammats när grundaren Jullan Assange påstod att brittiska medier ingick i en judisk konspiration. Wikileaks har även genom Assange haft ett tätt samarbete med den ökända antisemiten Israel Shamir.

Efter så gott som varje terrordåd dyker olika konspirationsteorier upp och ofta är de antisemitiska. Morden i Frankrike är inget undantag. Flera konspirationsteoretiker menar att den israeliska säkerhetspolisen begått terrordådet i Paris som hämnd för att Frankrikes underhus röstat för att erkänna Palestina som stat. En av de som lyft fram denna konspirationsteori är Greta Berlin, grundare av Free Gaza movement.

"MOSSAD slog precis till mot Charlie Hebdos lokaler i en klumpig "false flag" designad att skada förhållandena mellan Palestina och Frankrike", skriver hon på Facebook och fortsätter:

"Israel har sagt till Frankrike att det skulle få allvarliga konsekvenser om de röstade för Palestina. En fyraåring kan se vem som är ansvarig för den hemska attacken."

Även Free Gaza Movement, som 2012 uppmärksammades för antisemitism, har twittrat påståenden om att Mossad ligger bakom attacken.

Konspirationsteoretikern Kevin Barrett som ifrågasatt Förintelsen och uppmanat "patriotiska amerikaner att resa sig och störta den sionistiska fascistregimen" som han påstår styr USA sprider samma tes som Berlin.

Barrett har lagt upp en satirsk bild på en man med davidsstjärna. Han kopplar dådet till omröstningen att erkänna Palestina. Han menar även att "sionisterna är panikslagna" över "anti-New world order-partierna". New World order är en föreställning om en världsregering som styrs av en liten elit, ofta judisk. Barrett hävdar att högerextrema Front National och antisemitiska komikern Dieudonne är motståndare till den påstådda New world order-agendan.

Kevin Barrett hävdar också att "sionister" låg bakom Anders Behring Breiviks terrordåd 2011. Då ska motivet ha varit att Socialdemokraternas ungdomsförbund förespråkat en blockad mot Israel. Svenska nazister ansluter sig till konspirationsteorierna. Nazistsajten Nationell.nu skriver att dådet kan ha varit en "false flag" operation.

Också den konspirationsteoretikern Gilad Atzmon som påstått att Hitler bedrev ett försvarskrig mot judarna påstår nu att en konspiration ligger bakom terrorattentatet i Frankrike.

Svenska Motståndsrörelsen har inte lanserat någon konspirationsteori om själva terrordådet utan förklarar det istället som en konsekvens av ett påstått judiskt världsherravälde. Och har lagt upp en artikel med rubriken "Judarna gav oss muslimerna".

"Den 'mångkulturella' ideologin uppfanns även av just judar", står det i artikeln och vidare:

"Flyktingströmmarna som för övrigt genereras från Mellanöstern är skapade av sionistiska krig sprungna ur en amerikansk kongress som är i knäet på Israel-lobbyn."

Nazistsajten Motgift som står Svenskarnas parti nära, skyller även terrorn på judar som de i en artikel på sin hemsida beskriver som ett "litet folk med herrefolkskomplex" .

"Den angloamerikanskjudiska maktstrukturen har utbildat islamister de senaste tolv åren för att kriga mot arabnationalistiska regimer i Irak,Syrien och Libyen, säger medarbetaren på Motgift Jonas De Geer i en kommentar.
Jonathan Leman, Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro