trollhattankillermobil

Bild på Anton Lundin Pettersson när han poserade med elever i samband med terrordådet i Trollhättan.

Ensamvargarna lever inte i ett vakuum

Publicerad 2015-10-25

SÖNDAGSKRÖNIKA. En del av de som kliver in i rasismens digitala ekokammare kommer till slut att ställa sig den avgörande frågan: Om vi står inför undergången, vad är då räddningen? Våldet svarar några. Och några få tar på sig ansvaret att utföra det.

Anton Lundin Pettersson visste vad han gjorde. På morgonen den 22 oktober begav han sig av mot Kronans skola i området Kronogården, stadens mest socialt utsatta bostadsområde med stor andel invånare med utomeuropeisk bakgrund. Hemma hade han lämnat ett brev. Där ska han enligt utredarna ha förklarat att han avskydde svensk migrationspolitik och att han kände sig tvingad att agera.

Han klev in på skolan i sin egen uniform; svart rock, mask och krigshjälm. Beväpnad med ett långt svärd och en kniv marscherade han genom korridorerna. Han valde sina offer efter deras hudfärg. Han mördare två personer och skadade två, tills polisen anlände till skolan och sköt honom. Hade det inte varit för polisens insats och den 20-årige elevassistenten Lavin Eskandar hade ännu fler människor kommit till skada.

Nu är Anton Lundin Pettersson död.

Trollhättan och hela landet är fortfarande i chock. Och mördaren har skrivit in sig i en den växande skaran av män som på egen hand utför rasistiskt motiverade terrordåd och massmord.

De kallas ensamvargar. Ensamma unga män som radikaliseras framför datorn. Ensamvargar. Det är på ett sätt en passande beskrivning av skolmördaren i Trollhättan. Det är så hans vänner och bekanta beskriver honom. En tillbakadragen och tystlåten kille. Han var mobbad, säger någon. Nej han vara bara tyst säger någon annan. Han måste byggt upp detta inom sig, resonerar en före detta klasskamrat.

Ensamvarg, det är samtidigt ett missvisande ord. Anton Lundin Pettersson kanske inte var så tydlig med sina politiska sympatier för sina klasskamrater och bekanta. Men på nätet såg det annorlunda ut. Expo har gått igenom de öppna spår han lämnat efter sig på sociala medier. Där är hans politiska hemvist tydlig.

Där finns förstås också annat. Hårdrocken, gamer-identiteten. Och så ett virrvarr av klipp med politiskt innehåll. Han gillar bland annat klipp där Jimmie Åkesson påstås krossa sina politiska motståndare, skoningslös religionskritik, en högerextrem bloggare och klipp som glorifierar Hitlers nazityska regim.

Vi kan nog utgå från att det inte är allt. Hur han i övrigt interagerade på nätet kommer polisens utredning till slut att visa. Men han har haft ett digitalt liv, och det är det som är poängen. Ensamvargar är inte ensamma på nätet. Där finns en familj att ansluta sig till.

Just nu ser vi en växande trend i USA där unga vita män radikaliseras framför datorn. De har lite socialt umgänge med människor i sin närhet, men på nätet finner de en global gemenskap. De påverkas av den offentliga debatten och i deras digitala ekokammare dras slutsatsen att våld är den enda vägen för att rädda nationen eller vita från en undergång. Och bland alla dem som konsumerar hatet finns det dem som är beredda att gå från ord till handling. Så fungerar det. Nätet är ingen egen värld, det är bara ännu en plats att bygga relationer och idéer i förhållande till den värld vi alla lever i.

Inte heller Anton Lundin Pettersson levde i vacuum. Han är uppvuxen i ett segregerat Trollhättan som bär en historia av våldsamma hatbrott och underliggande konflikter mellan minoritetssvenskar och majoritetssvenskar. Han har skapat sin inre logik om våldets nödvändighet i en tid av domedagsretorik kring migrationspolitiken. Om man ska tro Sverigedemokraterna och en del andra opinionsbildare står vår nation inför sin undergång. Och kliver man in i hatets hjärta så bubblar öppna facebook-grupper och andra forum av direkta uppmaningar till våld och terror.

En del av de som kliver in i rasismens digitala ekokammare kommer till slut att ställa sig den avgörande frågan: Om vi står inför undergången, vad är då räddningen? Våldet svarar några. Och några få tar på sig ansvaret att utföra det.

Det är vår tids högerextrema terror. En blandning av rasismens långa historia av våld och terror som har flyttat in i digitaliseringen och individualismens tidevarv. Ensamma gärningsmän i sina egna uniformer och egna signum.

Anders Behring Breivik, Peter Mangs och nu Anton Lundin Pettersson.

Alla och envar är de ensamvargar i flock.
Daniel Poohl

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro