Ett fegt angrepp på demokratin

Publicerad 2015-01-08

Terrordådet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo är ett allvarligt angrepp på idén om yttrandefrihet och i förlängningen ett slag mot demokratin.

Det är ett så fegt, brutalt och kallsinnigt dåd att det knappt går att förstå. Två maskerade män med automatvapen kliver in på den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion och skjuter vilt omkring sig.
Det är som en dålig actionfilm. Men det är på riktigt, på dödligt allvar.
I nuläget rapporteras att 12 personer har dött i massakern. Flera personer är skadade.

Terrordådet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo är ett allvarligt angrepp mot idén om yttrandefrihet och i förlängningen ett slag mot demokratin.

Tidningen har gjort sig känd för sina kontroversiella karikatyrer. Mot makten, religiösa företrädare, högerextremister, fanatism och hyckleri.
De har slagit mot alla håll. Med ett grovt och vulgärt anslag.
Och många har reagerat. Charlie Hebdo grundades på 1970-talet som en fortsättning på tidningen Hara-Kiri, som tillfälligt stoppades efter att den drivit med presidenten de Gaulles död 1970. Sedan dess har tidningen hållit fast vid sitt häcklande och hånande. Enligt New York Times har tidningen stämts av Katolska kyrkan 14 gånger under de senaste åren.

Det som har orsakat starkast reaktioner och som nu med största sannolikhet utgör gärningsmännens motiv är tidningens publiceringar av karikatyrer på profeten Muhammed. 2006 återpublicerade Charlie Hebdo den danska dagstidningen Jyllands Postens uppmärksammade karikatyrer av Muhammed. 2011 utnämndes Muhammed till gästredaktör för ett nummer vars omslag pryddes av ytterligare en karikatyr av honom.

Publiceringarna har orsakat protester från muslimska organisationer, men också lett till att tidningsredaktionen blivit ett mål för militanta jihadister. 2012 utsattes redaktionen för ett bombattentat. I dagsläget tyder allt på att de tre personer som nu misstänks för terrordådet mot Charlie Hebdos redaktion har hämtat sin inspiration från den militanta jihadismen.

Det går att kritisera en tidnings publiceringar. Men att med hot och våld förhindra det fria ordet är ett i alla lägen oförsvarligt angrepp mot demokratin, som det inte finns några ursäkter för. Skulden för dådet ligger hos förövarna och den sekteristiska idégemenskap som de av allt att döma ingår i.

Terrorn har visat sitt fula tryne. Nu är frågan hur den bemöts. Risken är tyvärr stor att franska muslimer och i förlängningen Europas muslimer kommer att tvingas bära en kollektiv skuld för det som hänt. Idag har det rapporterats om attacker mot franska moskéer.

Islamofobin i spåren av terrordådet riskerar att underblåsas av en förenklad beskrivning av hur hotet mot demokratins grundpelare ser ut. Det blir så lätt en diskussion om hur "de" (muslimerna) måste anpassa sig till "våra" (väst) idéer. Den mest vulgära formen av detta är de krafter som säger sig vilja värna yttrandefriheten med att förbjuda islam och Koranen.

Det är en utgångspunkt där de misstänkta förövarna representerar islam som sådant, som om det fanns ett islam. Och som om "vi" vore överens om var yttrandefrihetens gränser går.

Den militanta jihadismen är ett av många hot mot demokratin. Men det betyder inte vi står inför en strid mellan väst och islam, som vissa påstår. Den står mellan det öppna samhällets principer och de reaktionära och extremistiska krafter som drömmer om ett samhälle där allas våra friheter beskärs till förmån för några enstakas dogmer.
Daniel Poohl

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro