Hatet mot judar präglar terrorn

Publicerad 2015-02-16

I Köpenhamn mördades en judisk man utanför en synagoga. Gärningsmannen ska ha radikaliserats i fängelset och uppgett att han vill ansluta sig till terrororganisationen IS. Liksom flera tidigare jihadister som begått terrordåd har judar varit måltavlor.

– Speciellt diskuterade han Israel- och Palestinakonflikten. Han var inte rädd för att säga öppet att han hatade judar, säger en före detta klasskamrat till Omar Abdel Hamid El-Hussein till tidningen Ekstra Bladet.

El-Hussein öppnade i lördags eld mot ett möte där Lars Vilks befann sig och avslutade sin terrorturné med att avrätta en judisk man utanför en synagoga i Köpenhamn. Omar Abdel Hamid El-Hussein sköts senare ihjäl av polis.

Omar Abdel Hamid El-Hussein släpptes för ett par veckor sedan ut ur fängelset. När han släpptes fanns han på underrättelsetjänstens lista över personer som radikaliserats i fängelset. Han hade dömts till fängelse efter att oprovocerat knivhuggit en man.

I fängelset har El-Hussein uttryckt en önskan att ansluta sig till terrororganisationen IS.

Att Abdel Hamid El-Husseins terrordåd riktade sig mot judar känns igen från tidigare terrordåd i Europa under de senaste åren.

Senaste terrordådet var i Frankrike och Paris. Terrorn inleddes på Charlie Hebdos redaktion för att slutföras i kosherbutik, där en terrorist mördare fyra personer. Kvällen innan sköt samma terrorist ihjäl en polis utanför en judisk skola. Gärningsmannen Amedy Coulibaly förklarade när han befann sig i kosherbutiken till TV-kanalen BFM-TV att judar var hans måltavla. Även terrorbröderna som attackerade Charlie Hebdo hade tidigare uttalat hat mot judar.

Den 24 maj 2014 mördades fyra personer efter att en gärningsman öppnat eld i det judiska museet i Bryssel. I en videoinspelning ska den misstänkta gärningsmannen beskrivit terrordådet som en "attack mot judar". Mannen stred 2012 Syrien och rapporteras även han ha radikaliserats i fängelset.

Judar var även måltavlor i ett terrordåd 2012 i Toulouse när Moahmmed Merah sköt ihjäl tre barn och en rabbin vid en judisk skola. Dessförinnan hade han skjutit ihjäl tre soldater. Även Merah uppges ha radikaliserats i fängelset. Han rapporteras även ha haft kontakter med Al Qaida på resor i Afghanistan och Pakistan.

Även andra planer på dåd och attentat som inte slutat i dödsfall har riktats mot judar från militanta jihadister i Europa den senaste tiden.

Efter terrordådet i Paris och Köpenhamn är judiska församlingen i Sverige och i flera andra länder oroade över våldet. Säkerheten har också höjts kring judiska byggnader, synagogor och skolor.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA