Hatet mot judar präglar terrorn

Publicerad 2015-02-16

I Köpenhamn mördades en judisk man utanför en synagoga. Gärningsmannen ska ha radikaliserats i fängelset och uppgett att han vill ansluta sig till terrororganisationen IS. Liksom flera tidigare jihadister som begått terrordåd har judar varit måltavlor.

– Speciellt diskuterade han Israel- och Palestinakonflikten. Han var inte rädd för att säga öppet att han hatade judar, säger en före detta klasskamrat till Omar Abdel Hamid El-Hussein till tidningen Ekstra Bladet.

El-Hussein öppnade i lördags eld mot ett möte där Lars Vilks befann sig och avslutade sin terrorturné med att avrätta en judisk man utanför en synagoga i Köpenhamn. Omar Abdel Hamid El-Hussein sköts senare ihjäl av polis.

Omar Abdel Hamid El-Hussein släpptes för ett par veckor sedan ut ur fängelset. När han släpptes fanns han på underrättelsetjänstens lista över personer som radikaliserats i fängelset. Han hade dömts till fängelse efter att oprovocerat knivhuggit en man.

I fängelset har El-Hussein uttryckt en önskan att ansluta sig till terrororganisationen IS.

Att Abdel Hamid El-Husseins terrordåd riktade sig mot judar känns igen från tidigare terrordåd i Europa under de senaste åren.

Senaste terrordådet var i Frankrike och Paris. Terrorn inleddes på Charlie Hebdos redaktion för att slutföras i kosherbutik, där en terrorist mördare fyra personer. Kvällen innan sköt samma terrorist ihjäl en polis utanför en judisk skola. Gärningsmannen Amedy Coulibaly förklarade när han befann sig i kosherbutiken till TV-kanalen BFM-TV att judar var hans måltavla. Även terrorbröderna som attackerade Charlie Hebdo hade tidigare uttalat hat mot judar.

Den 24 maj 2014 mördades fyra personer efter att en gärningsman öppnat eld i det judiska museet i Bryssel. I en videoinspelning ska den misstänkta gärningsmannen beskrivit terrordådet som en "attack mot judar". Mannen stred 2012 Syrien och rapporteras även han ha radikaliserats i fängelset.

Judar var även måltavlor i ett terrordåd 2012 i Toulouse när Moahmmed Merah sköt ihjäl tre barn och en rabbin vid en judisk skola. Dessförinnan hade han skjutit ihjäl tre soldater. Även Merah uppges ha radikaliserats i fängelset. Han rapporteras även ha haft kontakter med Al Qaida på resor i Afghanistan och Pakistan.

Även andra planer på dåd och attentat som inte slutat i dödsfall har riktats mot judar från militanta jihadister i Europa den senaste tiden.

Efter terrordådet i Paris och Köpenhamn är judiska församlingen i Sverige och i flera andra länder oroade över våldet. Säkerheten har också höjts kring judiska byggnader, synagogor och skolor.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro