smr genre

En 60-årig man misshandlades i samband med att nazistiska Svenska motståndsrörelsen spred propaganda i Stockholm. Bilden är från ett annat tillfälle. (Foto: Expo)

Man misshandlad i samband med nazistaktion

Publicerad 2015-03-09

I lördags misshandlades en man som reagerat på att nazistiska Svenska motståndsrörelsen delat ut propaganda i Åkersberga. Sex aktivister i nazistorganisationen hade lämnat platsen när polisen anlände. Svenska motståndsrörelsen hyllar nu attacken.

En man i 60-års åldern sparkades ned av nazister i centrala Åkersberga i Stockholms län. Aktivister i Svenska motståndsrörelsen slog ned mannen och fortsatte att sparka honom när han låg på marken. Mannen hade protesterat mot de budskap som Svenska motståndsrören spred på platsen. Flera vittnen såg misshandeln, som även ska ha filmats. Polisen uppger till Expo Idag att utredningsläget ser bra ut och de räknar med att kunna hämta flera personer till förhör. I nuläget finns dock ingen misstänkt för dådet.

Svenska motståndsrörelsen har kommenterat attacken och hyllar aktivisterna som var inblandade i misshandeln. Enligt organisationen rörde det sig om "självförsvar" och misshandeln beskrivs som en "strikt tillrättavisning". Aktionen beskrivs dessutom som lyckad.

Att Svenska motståndsrörelsen på sina aktioner misshandlar förbipasserande som motsätter sig nazism hör inte till ovanligheterna. Bara de senaste åren har Svenska motståndsrörelsen varit inblandade i flera våldsdrabbningar i samband med att de spridit propaganda. Förra året i april utbröt våldsamheter i Stockholm. I juli utbröt handgemäng i Söderköping. Flera nazister har även dömts efter en våldsam aktion i samband med propagandaspridning i Umeå 2013.

Förutom våld i samband med med att aktivister i Svenska motståndsrörelsen sprider propaganda genomför även Svenska motståndsrörelsen organiserade attacker mot personer eller organisationer som betraktas som politiska motståndare. Nyligen dömdes flera aktivister för attacken 2013 mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp.

Svenska motståndsrörelsen premierar politiskt våld. Organisationen har ett "poängsystem" för sina medlemmar. Aktivister får poäng för att delta på interna möten och tillställningar. Interna dokument från Svenska motståndsrörelsen visar att något som värdesätts högt i organisationen är att sitta anhållen. Det ger 40 poäng per dygn man är frihetsberövad. Det kan jämföras med att delta på en aktion som ger sex poäng per timme.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA