smr genre

En 60-årig man misshandlades i samband med att nazistiska Svenska motståndsrörelsen spred propaganda i Stockholm. Bilden är från ett annat tillfälle. (Foto: Expo)

Man misshandlad i samband med nazistaktion

Publicerad 2015-03-09

I lördags misshandlades en man som reagerat på att nazistiska Svenska motståndsrörelsen delat ut propaganda i Åkersberga. Sex aktivister i nazistorganisationen hade lämnat platsen när polisen anlände. Svenska motståndsrörelsen hyllar nu attacken.

En man i 60-års åldern sparkades ned av nazister i centrala Åkersberga i Stockholms län. Aktivister i Svenska motståndsrörelsen slog ned mannen och fortsatte att sparka honom när han låg på marken. Mannen hade protesterat mot de budskap som Svenska motståndsrören spred på platsen. Flera vittnen såg misshandeln, som även ska ha filmats. Polisen uppger till Expo Idag att utredningsläget ser bra ut och de räknar med att kunna hämta flera personer till förhör. I nuläget finns dock ingen misstänkt för dådet.

Svenska motståndsrörelsen har kommenterat attacken och hyllar aktivisterna som var inblandade i misshandeln. Enligt organisationen rörde det sig om "självförsvar" och misshandeln beskrivs som en "strikt tillrättavisning". Aktionen beskrivs dessutom som lyckad.

Att Svenska motståndsrörelsen på sina aktioner misshandlar förbipasserande som motsätter sig nazism hör inte till ovanligheterna. Bara de senaste åren har Svenska motståndsrörelsen varit inblandade i flera våldsdrabbningar i samband med att de spridit propaganda. Förra året i april utbröt våldsamheter i Stockholm. I juli utbröt handgemäng i Söderköping. Flera nazister har även dömts efter en våldsam aktion i samband med propagandaspridning i Umeå 2013.

Förutom våld i samband med med att aktivister i Svenska motståndsrörelsen sprider propaganda genomför även Svenska motståndsrörelsen organiserade attacker mot personer eller organisationer som betraktas som politiska motståndare. Nyligen dömdes flera aktivister för attacken 2013 mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp.

Svenska motståndsrörelsen premierar politiskt våld. Organisationen har ett "poängsystem" för sina medlemmar. Aktivister får poäng för att delta på interna möten och tillställningar. Interna dokument från Svenska motståndsrörelsen visar att något som värdesätts högt i organisationen är att sitta anhållen. Det ger 40 poäng per dygn man är frihetsberövad. Det kan jämföras med att delta på en aktion som ger sex poäng per timme.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro