Nazister åtalade för grovt dopningsbrott

Publicerad 2015-04-28

Två män i 30- års åldern åtalas för att ha fört in och sålt stora mängder dopningspreparat. Båda spelar i ett vit makt-band och har kopplingar till nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Rättegången inleds på tisdagen.

»«Det var i samband med en husrannsakan i januari i år som Tullverket upptäckte en stor mängd dopningspreparat i en av männens hus söder om Jönköping. Enligt förundersökningen var hela huset fullt med sprutor, kanyler och läkemedel. Även i den andre mannens bostad gjordes en del beslag av olika preparat. Det sammanlagda värdet uppskattas vara över fem miljoner kronor, och är ett av de största beslagen som gjorts i Sverige.

- Vi har starka bevis då hela mängden beslagtogs i båda de åtalades bostäder. Till en början förnekade båda männen i förhören, men har sedan gjort medgivanden. Dock har ena mannen förnekat samarbete med den andra, säger Jessica Andersson, kammaråklagare vid Åklagarkammaren i Jönköping.

Männen som suttit häktade sedan husrannsakningarna i januari har varit medlemmar i ett nazistiskt rockband. Bandet har varit aktivt sedan 2002, och har spelat vit makt-musik på spelningar runt om i Sverige och Europa. Båda männen har även kopplingar till Svenska motståndsrörelsen och var åtminstone så sent som 2013 aktiva i organisationen.

De båda männen är tidigare dömda för flera brott, bland annat handlar det om rån, vapenbrott, hets mot folkgrupp, misshandel.

- En av dem är tidigare dömd för eget innehav av dopningspreparat säger, Jessica Andersson.

Tillslaget gjordes efter en tids spaning, då Tullverket bland annat gjorde provköp av dopningsmedel och där betalningen skulle gå till den ena mannen via ett konstruerat företag. Mycket tyder även på att de två männen endast är en del av ett större nätverk.

- På internationella åklagarmyndigheten jobbar de med ärendet runt om i hela Sverige, vad jag vet så finns en person från Kalmar åtalad för att vara en del av dopningshärvan, säger, Jessica Andersson.

Båda männen åtalas för grovt dopningsbrott, där straffet är fängelse. Lägst är sex månader och högst är sex år. Rättegången inleds på tisdagen i Jönköpings tingsrätt.
Myrna Whitaker

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro