Nazister åtalas för misshandel i Uppsala

Publicerad 2015-01-28

Tre nazister i Svenska motståndsrörelsen åtalas för en misshandel i samband med att organisationen höll ett torgmöte i Uppsala.

I augusti 2013 höll Svenska motståndsrörelsen ett torgmöte i Uppsala. Nazisterna delade ut flygblad och när en 38-årig man som gick förbi rev sönder ett av flygbladen uppstod en diskussion. 38-åringen trängdes in i en butiksentré. Där fick han, enligt åtalet, ta emot slag och sparkar. Nazisterna använde även skaften på sina fanor i misshandeln av 38-åringen. En 23-åring och två 20-åringar är utpekade och misstänkta för att ha begått misshandeln, eller i vart fall "främjat misshandeln med råd och dåd genom att på plats stärka gärningsmännen i deras uppsåt."

38-åringen fick flera sår i huvudet och hjärnblödning av misshandeln.

Som en del av bevisningen finns filmer och flera vittnen. Åklagare Magnus Berggren, säger till tidningen Uppsala Nya Tidning, UNT, som var först med att uppmärksamma händelsen, att fler än de misstänkta deltagit i överfallet, men att de tre åtalade är de enda som kunnat identifieras.

Att det dröjt så länge innan åtal väckts beror på att polisen lade ned förundersökningen ett halvår efter attacken. Det var först när UNT granskade händelsen och kunde identifiera två nazister som var involverade i attacken som förundersökningen återupptogs

– Jag kan tycka att man tog ett beslut för snabbt att det fanns mer att göra. Vi har kombinerat uppgifter från vittnen och målsägande med de filmer och bilder som finns. Utifrån det har vi sedan kunnat ställa djupare frågor i förhören, säger Magnus Berggren till UNT.

Vid misshandeln fritogs även en aktivist i Svenska motståndsrörelsen från de två poliser som var på plats. Samtliga åtalade deltog även i attacken mot den antirasistiska manifestationen i Kärrtorp i december 2013. 23-åringen har dömts för bland annat hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp, men de två 20-åringarna väntar fortfarande på rättegång i samband med Kärrtorp.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro