Ökad hotbild mot judar efter terrordåd

Publicerad 2015-02-15

Judiska församlingar i Sverige vidtar säkerhetsåtgärder och ställer in aktiviter efter lördagens terrordåd i Köpenhamn. Inrikesministern Anders Ygeman meddelar att det råder förhöjd säkerhet runt synagogor och även moskéer i spåren av terrordåden i Köpenhamn.

Köpenhamn skakades på lördagen efter att en gärningsman vid 15-tiden öppnade eld genom ett fönster in till ett möte som Lars Vilks befann sig på. En förbipasserande man dödades och tre poliser skadades i attentatet.

Nästa attentat inträffade på natten till söndagen vid en synagoga där ett firande av bar mitzva pågick. En judisk man som höll vakt dödades och två poliser skottskadades.

På söndagsmorgonen sköts den misstänkta gärningsmannen ihjäl av polis. Dådet påminner om terrordådet i Paris förra månaden, även i det fallet var judar en måltavla.

I Sverige har nu judiska församlingar vidtagit försiktighetsåtgärder efter terrorn i Köpenhamn.
– Den första attacken var mot Lars Vilks, men det är inte det minsta slump, att den andre var mot ett judiskt mål, säger Lena Posner Körösi, ordförande för judiska centralrådet till TT.

Judiska församlingar har ställt in flera aktiviteter som skulle hållits under dagen med hänvisning till säkerhetsläget, bland annat basarer och idrottsturneringar.

Polisen uppger att de ökade bevakningen över judiska objekt efter attacken i Paris och att den bevakningen i nuläget är tillräcklig.
– Eftersom vi redan tagit till extra säkerhetsåtgärder fortsätter vi att arbeta som tidigare. Men vi gör fortlöpande bedömningar under tiden beroende på händelseutvecklingen, säger Mats Almquist, kc-befäl vid Stockholmspolisen, till SVT.

Samtidigt menar inrikesminister Anders Ygeman att säkerheten höjts vid flera religösa byggnader.
– Återigen har judar blivit måltavla för en attack, säger Ygeman till TT.

Ygeman meddelar att det råder förhöjd säkerhet runt synagogor och moskéer. Efter tidigare terrordåd som det i Frankrike har även muslimer blivit drabbade av mer hot och våld.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA