mynttorget

Vid attacken på Mynttorget skadades tre personer lindrigt. Foto: Expo

Attacken på Mynttorget utreds som hatbrott

Publicerad 2017-08-10

Ingen har gripits efter tisdagens attack mot en grupp ensamkommande ungdomar i centrala Stockholm. Polisen utreder händelsen som ett hatbrott.

Det var på tisdagen som en grupp afghanska ensamkommande ungdomar som sittstrejkade på Mynttorget i Stockholm attackerades av ett 15-tal personer från den högerextrema gruppen Nordisk ungdom. De attackerades med en bengal. Tre personer skadades lindrigt.

Nu kommer polisen att utreda attacken som ett hatbrott.
– Den utreds av vår hatbrottsgrupp. Vi har gjort bedömningen att ärendet riktar sig mot en gruppering som omfattas av deras utredningsarbete, säger Peter Ågren kommenderingschef på Södermalmspolisen till P4 Stockholm.

Det har upprättats en anmälan om misshandel. Brottet handläggs av Stockholmspolisens hatbrottsgrupp.

Det var den 6 augusti som protesten startade på Mynttorget. De sittstrejkande kräver att Migrationsverket stoppar utvisningar till Afghanistan. De flyttade dock på onsdagen från Mynttorget till Medborgarplatsen på Södermalm. Protesten har beviljats tillstånd att demonstrera, efter att en sådan ansökan inkom på tisdagen. Tillståndet gäller en månad framåt.

Samtidigt har polisen höjt sin beredskap för att trygga ordning och säkerhet. Peter Ågren säger till P4 Stockholm att de bedömer att det hela tiden funnits en hotbild.

I anslutning till attacken gjorde polisen inget gripande. Enligt vad polisens presstalesperson Lars Byström sa till Expo direkt efter attacken så berodde det på att det inte på plats gick att fastställa vem som gjort vad. När Expo kontaktar Byström på torsdagen säger han att det fortfarande inte skett något gripande.

Nordisk ungdom är en högerextrem och etnopluralistisk organisation som startade sin verksamhet 2010. Bakom bildandet stod personer med bakgrund i Nationaldemokraternas ungdomsförbund.

Nordisk ungdom har inte så många aktivister, men har gjort sig ökänd genom hotfulla och spektakulära aktioner. Bara några dagar innan attacken vid Mynttorget ställde sig aktivisterna i vägen för Prideparaden. Organisationen har även tidigare attackerat en manifestation för ensamkommande flyktingbarn på Mynttorget. Den attacken skedde i maj.
Anders Dalsbro

Svenskar dominerade norsk nazistdemonstration

Demonstration i Norge. En person hotades i samband med att han visade sitt missnöje mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstration i Norge i helgen. Samtidigt kan Expo visa att en stor del av de nazistiska demonstranterna var ditresta svenskar.

Domar för sprängdåd överklagas

Åklagaren överklagar domarna mot två nazister för flera sprängattentat i och omkring Göteborg under vintern.

Radikalhögern minglade i Almedalen – alla var där

Inte bara Sverigedemokraterna och Nordiska Motståndsrörelsen, utan även en rad mindre grupper och personer ur den högerradikala miljön i Sverige var på plats i Almedalen under veckan som gick.

Tidskriften Expo

2017/2 Trolltider

2017/2 Trolltider

Annons: Till bindefeldstiftelse.se
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA