dod at zog

Bilden som lades upp på sociala medier och som mannen nu dömts till fängelse för. Foto: Polisens förundersökning.

Döms för antijudisk tröja

Publicerad 2017-09-21

En 35-årig man med flerårigt engagemang inom vit makt-miljön döms för hets mot folkgrupp. Han döms mot sitt nekande för att på Facebook lagt upp en bild där han syns ha på sig en tröja med ett antisemitiskt budskap.

Hudiksvalls tingsrätt dömde på onsdagen den 35-årige mannen till en månads fängelse för hets mot folkgrupp. Mannen lade 2016 ut en bild på sig själv bärandes en tröja med den tryckta texten "Död åt ZOG!".

ZOG är en förkortning av "Zionist Occupation Government" (den sionistiska ockupationsregeringen). Förkortningen används av antisemiter för att sprida en av de vanligaste antijudiska idéerna – konspirationsteorin om en dold judisk makt som styr världen.

Den 35-årige mannen förnekar brott och menar att han "spillt grogg" på sig och då fått låna nya kläder. Betydelsen av texten på tröjan uppger han att han inte hade kunskap om, en utsaga rätten valde att inte tro på.

Tingsrätten tog bara ställning till ZOG-bilden. Men 35-åringen har även använt ZOG-begreppet i andra sammanhang. Ungefär samtidigt som han lade ut bilden han nu dömts för så kommenterade han på sociala medier en demonstration med Nordiska motståndsrörelsen:

"... expo samarbetar med expressen för att svartmålar oss nationella fast vi inget ont har gjort, fast vad kan man förvänta sig av ZOG lakejer som vet att ALLT NMR SÄGER ÄR RÄTT! ni kan aldrig tysta oss från sanningen!"

Mannen har sedan åtminstone tidigt 2000-tal varit aktiv inom vit makt-miljön, bland annat som medlen i Nationalsocialistisk front. Under en period var han även ansvarig utgivare för ett nazistiskt skivbolag. Under senare tid har han medverkat på demonstrationer anordnade av Nordiska motståndsrörelsen.

Att tingsrätten valde fängelse i fallet med ZOG-bilden är kopplat till att 35-åringen återfallit i brott. Han är sedan tidigare dömd, bland annat för hets mot folkgrupp, våldsamt motstånd och vapenbrott. Bakom anmälan om ZOG-bilden står den ideella föreningen Juridikfronten.
Anders Dalsbro

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA