nmr finland

Nordiska motståndsrörelsen i samband med en demonstration i Helsingfors i slutet av förra året. Foto: Expo

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen kan förbjudas – i Finland

Publicerad 2017-08-30

Den finska grenen av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen kan komma att förbjudas. På tisdagen startade den rättsliga processen i ärendet.

Det är polisstyrelsen som tagit initiativet att driva ärendet om ett förbud av Nordiska motståndsrörelsens i Finland. Efter flera månaders förberedelse startade den rättsliga domstolsprocessen på tisdagen, rapporterar Yle.

– Vi vill få det prövat om organisationen bryter mot lagen. Enligt finsk rättspraxis kan en myndighet driva ett sådant här fall till domstol för att få frågan prövad, sa Timo Saarinen, vice rikspolischef som sitter i finska polisstyrelsen, när Expo intervjuade honom i januari.

Polisstyrelsen menar att Nordiska motståndsrörelsen ska förbjudas eftersom det är en våldsam och rasistisk organisation som därmed inte borde åtnjuta rättsligt skydd av det finska samhället.

Om organisationen förbjuds så blir det olagligt för den att till exempel samla in pengar eller rekrytera medlemmar. Den får inte heller sätta upp klistermärken och sprida annan propaganda, rapporterar Yle. Ett förbud skulle enligt vissa sakkunniga även göra det svårt för nazisterna att arrangera demonstrationer.

Som Expo tidigare har rapporterat beslutade sig polisstyrelsen för att driva frågan om ett förbud för ungefär ett år sedan. Det var efter ett uppmärksammad dödsfall i anslutning till att Nordiska motståndsrörelsen var ute och spred sin propaganda i Helsingfors. En aktivist i Nordiska motståndsrörelsen dömdes senare till två års fängelse för grov misshandel. Åklagaren ville se ett längre straff och har överklagat den domen.

Flera bedömare tror att ett förbud kan vara kontraproduktivt. Jyri Rantala, kommunikationschef på finska Säkerhetspolisen (Supo) har tidigare sagt till Expo att ett förbud kan leda till att organisationer radikaliseras och går under jord. Även Esa Henrik Holappa som tidigare var ledare för den finska grenen av Nordiska motståndsrörelsen, men som sedan flera år tillbaka lämnat rörelsen och ideologin bakom sig, är tveksam till att ett förbud skulle få några reella konsekvenser.

– Reglerna som medlemmar i NMR förväntas följa gäller bara så länge organisationen kan agera lagligt. Om den inte längre kan agera lagligt så finns risken att organisationen hittar andra vägar, kanske ännu farligare och militanta, sa Esa Henrik Holappa till Expo.

På tisdagen tog tingsrätten i Pirkanmaa del av parternas respektive inlägg i målet. Nordiska motståndsrörelsen motsätter sig ett förbud och kräver ersättning för deras juridiska kostnader. Huvudförhandlingen förväntas ske under oktober.
Anders Dalsbro

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA