Kern

Österrikiska socialdemokraterna SPÖ:s ordförande, förbundskansler Christian Kern. Foto: BKA.

Österrikiska S kopplas till antisemitisk valpropaganda

Publicerad 2017-10-11

En skandal skakar Österrike inför söndagens parlamentsval. Den socialdemokratiska valkampanjen har kopplats till Facebookkonton som under falsk flagg spridit rasistisk hets mot rivalen i det konservativa partiet, Sebastian Kurz. Socialdemokraterna har utlovat en utredning.

På söndag är det val i Österrike och socialdemokraterna, SPÖ, står mitt i en valskandal. Magasinet Profil har kopplat facebookgrupper som publicerat rasistiska och antisemitiska konspirationsteorier riktade mot förhandsfavoriten till förbundskansler, Sebastian Kurz i det konservativa partiet ÖVP, till den socialdemokratiska valkampanjen. Det rapporterar The Guardian.

I en grupp postades manipulerade bilder och videoklipp där Kurz anklagades för att i hemlighet verka för att "ny invandringsvåg från muslimska länder". Kurz har även pekats ut som en del av ett "tvivelaktigt nätverk" lett av den ungersk-amerikanske finansmannen George Soros. Soros har i antisemitiska kretsar kommit att bli en symbol för en påstådd hemlig judisk sammansvärjning. En annan sajt utgav sig för att stödja Sebastian Kurz, men med krav på stängda gränser.

Den sittande förbundskanslern Christian Kerns, SPÖ, tidigare rådgivare uppges ha anlitat spinndoktorn Tal Silberstein i valkampanjen för en summa på 400 000 Euro. Det är är Silberstein som ska ha drivit grupperna.

SPÖ å sin sida tar avstånd från facebookgrupperna och bedyrar att de inte känt till dem. Christian Kern har kallat grupperna för "idiotiska och omoraliska". Ett förnekande som får stöd av Silberstein som menar att oppositionen nu ägnar sig åt smutsigt kampanjande för att koppla skandalen till Kern. Han säger vidare att han anlitades för att analysera väljardata.

Tal Silbersteins förkärlek för negativa kampanjer är inte helt okänt. I en dokumentär från 2005 hörs Silberstein uppmana en kandidat i det bolivianska presidentvalet 2002 att ta till negativa kampanjer. Han säger deras uppdrag är se till att rivalen från att "vara en ren kandidat" blir en "smutsig kandidat".

SPÖ:s generalsekreterare och kampanjansvarige Georg Niedermühlbichler lämnade sitt uppdrag efter skandalen i Österrike. SPÖ har även lovat att offentligöra Silbersteins kontrakt, något som ännu inte gjorts.

SPÖ rapporteras även ha sagt upp samarbetet med Tal Silberstein i augusti med anledningen att Silberstein utreds för pengatvätt. Partiet utlovar också en grundlig utredning, rapporterar Politico.

ÖVP har uppgett att de tänker stämma SPÖ för falska anklagelser.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA