demonstration warszawa

Polska högerextremister visar sitt ogillande med George Soros, Donald Tusk och Hans Timmermans vid en demonstration i Warszawa. Foto: 'NA' Association

Polska antirasister under press från högerextremister

Publicerad 2017-08-02

Polsk extremhöger anklagar antirasister och demokratiaktivister för att vara en del av en "utländsk inblandning" i landet. En parlamentsledamot från det nationalistiska partiet Ruch Narodowy utlovar ny lagstiftning riktad mot icke-statliga organisationer.

Den 26 juli anordnades en högerextrem demonstration framför EU-kommissionens kontor i Warszawa. Bakom demonstrationen stod Ruch Narodowy (Nationaliströrelsen) ONR (National-radikala lägret), och MW (All-polsk ungdom).

I demonstrationen, som lockade några hundra deltagare, anklagades flera icke-statliga organisationer för "utländsk inblandning" i landet. Inblandningen består enligt demonstrationsdeltagarna i att organisationerna ska vara finansierade av antingen EU eller finansmannen George Soros.

Tre organisationer pekades specifikt ut under talen. Det var vänstertidningen och förlaget Krytyka Polityczna, Batory Foundation som är den polska representanten för Open Society Foundations (grundat av George Soros), och den anti-rasistiska organisationen Nigdy Wiecej (Föreningen aldrig igen).

De högerextrema demonstrationsdeltagarna höll upp plakat med överkorsade bilder av George Soros, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, och Hans Timmermans, vice ordförande för EU-kommissionen. Även plakat med Nigdy Wiecejs logo överkorsad syntes i leden.

En av de som talade på demonstrationen var parlamentsledamoten och partiledaren för Ruch Narodowy, Robert Winnicki. Han sade att han skulle föreslå lagstiftning som riktar sig mot ovannämnda icke-statliga organisationer.

Enligt ett uttalande från Nigdy Wiecej så uttryckte sig Winnicki för en tid sedan även negativt mot organisationen i ett tal i parlamentet. I Nigdy Wiecejs uttalande påpekar organisationen att den varken har bidrag från EU eller Soros, utan att det är tydligt att de utpekade organisationerna ses som ett hot av högerextremisterna av ideologiska skäl.

Efter demonstrationen har Ruch Narodowy gått vidare och preciserat vilken lagstiftning som åsyftades i talet.

– Ruch Narodowy förtydligade sin anti-NGO-proposition under en presskonferens i polska parlamentet den 28 juli. Utländskt stöd till icke-statliga organisationer ska förbjudas. Straffet skulle vara upp till två års fängelse. De talade om en destabilisering av den polska staten från vänster och liberala organisationer", skriver Rafal Pankowsk från Nigdy Wiecejs i ett mejl till Expo.
Anders Dalsbro

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA