sd puff bildsp

SD-företrädare kan tvingas lämna partiet. Foto: Expo

Riskerar uteslutas ur SD efter kritik mot partiet

Publicerad 2017-08-28

Sverigedemokraternas gruppledare i Alvesta Benny Lundh Johansson riskerar uteslutning efter att han i en intervju kritiserat partiet. Han anses därmed ha brutit mot partiets kommunikationsplan. Benny Lundh Johansson kallar det för ett "sektliknande" beteende.

Benny Lundh Johansson och en partikollega pratade ut i Smålandsposten i mitten av juli om de hårda interna striderna i partiet och vad de upplever som vuxenmobbing. I artikeln ger de uttryck för att det inte är tillåtet inom partiet att vara öppet kritisk.

– Jag har funderat på detta i två år, men man går ju inte emot partiets kommunikationsplan. Då är man rökt. Vi vill förbättra. Vi ser dessa defekter, allt det negativa och att ja-sägare höjs upp, sa Benny Lundh Johansson i intervjun med Smålandsposten, rapporterar Kvällsposten.

Benny Lundh Johansson tillägger krasst att "Antingen ryker vi eller så blir partiet bättre. Men vad har man för alternativ när man hela tiden får en kniv i ryggen av sina partikamrater".

Resultatet lät inte vänta på sig. Benny Lundh Johansson är nu föremål för ett personärende. Efter att partiets medlemsutskott samlat in redogörelser så kan det välja ta ärendet vidare till partistyrelsen – där en åtgärd skulle kunna bli uteslutning.

Benny Lundh Johansson är kritisk till hanteringen och menar att partiet försöker få bort människor som de anser vara obekväma och att partiet lägger munkavle på sina medlemmar.

– De är ju så. Det är nästan sektliknande. Jag gick bara till media för att jag inte fick gehör i partiet. Och i stället så kastar de ut mig, säger han enligt Kvällsposten.

Bakgrunden till Benny Lundh Johanssons kritik är enligt honom själv hur han behandlades av partiet i anslutning till att han drabbades av utbrändhet. Han upplever att då inte fick något stöd.

Kvällsposten har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar, det enda svar de fått är från presstjänsten och beskedet: "Vi får hantera det".
Anders Dalsbro

Döms för antijudisk tröja

Hets mot folkgrupp. En 31-årig man döms mot sitt nekande för spridande av antisemitiskt budskap efter att han på Facebook lagt upp en bild där han syns ha på sig en tröja med ett antisemitiskt budskap.

Han infiltrerade alt-right-rörelsen - mötte rasismen och hatet inifrån

Wallraffande av extremhögern. Expos mångårige medarbetare Patrik Hermansson infiltrerade den brittiska grenen av alt-right-rörelsen. Under ett års tid levde han under falsk identitet och tog sig in i rörelsens innersta kärna. Resultatet: den största genomgången av rörelsen någonsin.

Meet the 25-year old Swede who went undercover to expose the alt-right

Patrik Hermansson, long-time contributor to Expo, spent a year undercover in the British branch of the alt-right movement, on a mission from the anti-fascist organisation Hope not Hate.The journey took him deep into the heart of the movement – and to the United States.The result is the most comprehensive report ever on the alt-right movement.

Tidskriften Expo

2017/2 Trolltider

2017/2 Trolltider

Annons: Till bindefeldstiftelse.se
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA