Fields

Fascistgruppen Vanguard America under demonstrationen i Charlottesville i augusti 2017. James Fields, som senare på dagen körde sin bil in i en folksamling, inringad. Foto: Privat.

Högerextrema bakom flest politiska mord i USA 2017

Publicerad 2018-01-18

18 mord i USA förra året kopplas till högerextrema rörelser. Det ugör 59 procent av alla mord med extremistkoppling under 2017, visar en kartläggning av människorättsorganisationen Anti Defamation League.

2017 begick högerextremister dubbelt så många mord som året innan, och antalet mord kopplade till extremism var rekordhögt.

Andelen mord med högerextrema motiv ökade ännu mer än antalet, jämfört med 2016 då gruppen stod för 20 procent av alla mord kopplade till extremism.

Den senaste decenniet har högerextremister stått för 71 procent av alla mord utförda av extremister, rapporterar ADL.

I Anti Defamation Leagues rapport utmärker sig högerextremister för att begå flest mord, 18 stycken. Nio mord kopplades till radikala islamister. Fem mord kopplades till vad ADL beskriver som svarta nationalister.

– Våra fynd är en stark påminnelse att inhemsk terrorism är ett stort hot mot vår trygghet och säkerhet, säger ADL:s VD Jonathan A. Greenblatt i ett uttalande.

– Slutsatsen är att vi inte kan koncentrera oss enbart på en form av extremism.

Ett uppmärksammat fall förra året var den högerextrema demonstrationen i Charlottesville, Virginia i augusti, där vit makt-aktivisten James Fields körde sin bil in i en antifascistisk motdemonstration. En person dödades och över 20 skadades.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA