sakra

Från Facebookgruppen Säkra gator i Linköping.

Nazist startade nattvandrargrupp i Linköping

Publicerad 2018-01-25

På 1990-talet spelade han i ett känt vit makt-band. Tills i onsdags var han ansiktet utåt för gruppen Säkra gator i Linköping. Men efter att Expo kontaktat mannen om de åsikter han uttrycker i sociala medier har han nu lämnat gruppen.

I fredags blev det känt att en 44-årig man, med långt förflutet inom den svenska vit makt-rörelsen och domar för bland annat misshandel, stod bakom ett initiativ för att patrullera Linköpings gator.

Expo kontaktade på onsdagen 44-åringen för att fråga om inlägg han nyligen skrivit på sociala medier, som varit antidemokratiska, våldsbejakande och grovt rasistiska.

Mannen var dock mycket ovillig att besvara våra frågor. Strax efter samtalet skrev han på Facebook att han lämnar initiativet med hänvisning till sin familjs säkerhet och att "starka krafter" inte kan acceptera att han har ansvaret för nattvandringsgruppen.

Syftet med nattvandringarna har enligt gruppen varit att skapa trygghet för kvinnor.

Mannen dömdes år 2000 till två års fängelse för en misshandel med rasistiska motiv, vilket lokaltidningen Corren rapporterade om i fredags. Han har även en bakgrund som musiker i ett av Sveriges mer kända vit makt-band på 1990-talet, och Corren har tidigare beskrivit honom som en av Linköpings mest kända och aktiva nazister.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA