Nationaldemokraterna mötte motstånd vid sin demonstration i Visby på torsdagen.
© Richard Slätt/Expo

ND:s budskap dränktes av talkörer

Publicerad 2005-07-08

Nationaldemokraterna höll igår en demonstration på Öster centrum i Visby. De 10 nationaldemokraterna höll tal och spelade musik. Samtidigt hade en mycket större grupp mobiliserat till motdemonstration. Talkörer och visselpipor dränkte ljudet från högtalaranläggningen.

Det skulle ha varit dagen då Sverigedemokraterna debatterade med Centerpartiets Ungdomsförbund. Debatten skulle stå mellan Jimmie Åkesson, nyvald partiledare för SD och Centerpartiets ungdomsordförande Fredrick Federley. Sverigedemokraterna kunde inte få tag på en lokal och därmed så ställde SD in sina arrangemang. SD hävdar att lokalägarna utsattes för påtryckningar. Debatten kommer istället att skjutas fram till hösten, troligtvis kommer den hållas i Stockholm.

Istället höll Nationaldemokraterna sitt första offentliga möte i samband med Almedalsveckan. Utanför ringmuren till Öster centrum förpassades demonstrationen som pågick i ungefär en och en halv timme. Tal hölls av Markus Andersson och Robert Almgren, nyvald ordförande för ungdomsförbundet. Demonstrationen var tillståndsgiven.

Högtalarna lyckades inte överrösta motdemonstrationen, som saknade polistillstånd men som anvisades en plats tio meter från Nationaldemokraterna.

Nationaldemokraterna delade ut propaganda som hävdade att mångkulturen liggar bakom gruppvåldtäkter. När en person tog emot ett flygblad var motdemonstranterna där med stora papperskorger som pryddes av texten "Släng nazistpropagandan här". Allt förlöpte lugnt och inga incidenter inträffade.

Under fredagen kommer Sverigedemokraterna att hålla en demonstration på samma plats. Enligt partiets pressmeddelande kommer Jimmie Åkesson att tala bland annat om den inställda debatten mot Fredrick Federley.
Richard Slätt

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA