Nationaldemokraterna mötte motstånd vid sin demonstration i Visby på torsdagen.
© Richard Slätt/Expo

ND:s budskap dränktes av talkörer

Publicerad 2005-07-08

Nationaldemokraterna höll igår en demonstration på Öster centrum i Visby. De 10 nationaldemokraterna höll tal och spelade musik. Samtidigt hade en mycket större grupp mobiliserat till motdemonstration. Talkörer och visselpipor dränkte ljudet från högtalaranläggningen.

Det skulle ha varit dagen då Sverigedemokraterna debatterade med Centerpartiets Ungdomsförbund. Debatten skulle stå mellan Jimmie Åkesson, nyvald partiledare för SD och Centerpartiets ungdomsordförande Fredrick Federley. Sverigedemokraterna kunde inte få tag på en lokal och därmed så ställde SD in sina arrangemang. SD hävdar att lokalägarna utsattes för påtryckningar. Debatten kommer istället att skjutas fram till hösten, troligtvis kommer den hållas i Stockholm.

Istället höll Nationaldemokraterna sitt första offentliga möte i samband med Almedalsveckan. Utanför ringmuren till Öster centrum förpassades demonstrationen som pågick i ungefär en och en halv timme. Tal hölls av Markus Andersson och Robert Almgren, nyvald ordförande för ungdomsförbundet. Demonstrationen var tillståndsgiven.

Högtalarna lyckades inte överrösta motdemonstrationen, som saknade polistillstånd men som anvisades en plats tio meter från Nationaldemokraterna.

Nationaldemokraterna delade ut propaganda som hävdade att mångkulturen liggar bakom gruppvåldtäkter. När en person tog emot ett flygblad var motdemonstranterna där med stora papperskorger som pryddes av texten "Släng nazistpropagandan här". Allt förlöpte lugnt och inga incidenter inträffade.

Under fredagen kommer Sverigedemokraterna att hålla en demonstration på samma plats. Enligt partiets pressmeddelande kommer Jimmie Åkesson att tala bland annat om den inställda debatten mot Fredrick Federley.
Richard Slätt

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA