Nationaldemokraterna mötte motstånd vid sin demonstration i Visby på torsdagen.
© Richard Slätt/Expo

ND:s budskap dränktes av talkörer

Publicerad 2005-07-08

Nationaldemokraterna höll igår en demonstration på Öster centrum i Visby. De 10 nationaldemokraterna höll tal och spelade musik. Samtidigt hade en mycket större grupp mobiliserat till motdemonstration. Talkörer och visselpipor dränkte ljudet från högtalaranläggningen.

Det skulle ha varit dagen då Sverigedemokraterna debatterade med Centerpartiets Ungdomsförbund. Debatten skulle stå mellan Jimmie Åkesson, nyvald partiledare för SD och Centerpartiets ungdomsordförande Fredrick Federley. Sverigedemokraterna kunde inte få tag på en lokal och därmed så ställde SD in sina arrangemang. SD hävdar att lokalägarna utsattes för påtryckningar. Debatten kommer istället att skjutas fram till hösten, troligtvis kommer den hållas i Stockholm.

Istället höll Nationaldemokraterna sitt första offentliga möte i samband med Almedalsveckan. Utanför ringmuren till Öster centrum förpassades demonstrationen som pågick i ungefär en och en halv timme. Tal hölls av Markus Andersson och Robert Almgren, nyvald ordförande för ungdomsförbundet. Demonstrationen var tillståndsgiven.

Högtalarna lyckades inte överrösta motdemonstrationen, som saknade polistillstånd men som anvisades en plats tio meter från Nationaldemokraterna.

Nationaldemokraterna delade ut propaganda som hävdade att mångkulturen liggar bakom gruppvåldtäkter. När en person tog emot ett flygblad var motdemonstranterna där med stora papperskorger som pryddes av texten "Släng nazistpropagandan här". Allt förlöpte lugnt och inga incidenter inträffade.

Under fredagen kommer Sverigedemokraterna att hålla en demonstration på samma plats. Enligt partiets pressmeddelande kommer Jimmie Åkesson att tala bland annat om den inställda debatten mot Fredrick Federley.
Richard Slätt

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.