Nazister i demonstration mot Davis Cup-match

Publicerad 2009-03-05

Nazister planerar att delta i demonstrationen mot Davis Cup- matchen mellan Israel och Sverige. Men enligt arrangörerna Nätverket stoppa matchen är stödet inte välkommet

Det är den Karlskronabaserade gruppen Kamratskap Karlskrona (KK) som på sin hemsida meddelar att de planerar att delta i helgens demonstration mot Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel.

"KK kommer att ta sig ner till Malmö den 7 mars för att visa vår solidaritet med det palestinska folket samt för att uttrycka vår avsky för den israeliska statsterrorismen tillika israeliska imperalismen.", skriver gruppen på sin hemsida.

"Inriktar på kärnfrågan"


Kamratskap Karlskrona är en liten lokal grupp som lanserades under 2008. De ser sig själva som en politiskt oberoende grupp som genom aktivism stödjer såväl nazistiska som högerextrema grupper. I juli 2008 uppmärksammades Kamratskap Karlskrona i lokalpressen när gruppen inledde en kampanj mot en moské i Karlskrona. Centralfiguren var fram till nyligen Kim Fredriksson, som har ett långt förflutet inom den svenska extremhögern. Han har bland annat varit aktiv i Nationaldemokraterna. Trots att han nyligen flyttat från Karlskrona har han av Kamratskap Karlskrona blivit ombedd att föra gruppens talan.

– Eftersom Stoppa Matchen var en politisk obunden manifestation så var ju tanken att man skulle delta och visa sitt ogillande mot staten Israel. Varken mer eller mindre.

Enligt Kim Fredriksson ser Kamratskap Karlskrona inga problem att gå i samma demonstration som sina politiska fiender.

– I och med att det skulle vara en obunden manifestation så tog man beslutet att ändå delta och lägga det där vid sidan av för att inrikta sig på kärnfrågan.

Han kommer inte själv att delta i manifestationen men hävdar att det utöver aktivister från Karlskrona även kommer att komma högerextremister från såväl Malmö och Lund för att delta i demonstrationen.

Kommer att avvisas


Ann-Sofie Jakobsson från Nätverket stoppa matchens mediagrupp ser Kamratskap Karlskrona som provokatörer och är inte orolig.
– De kommer att avvisas bryskt, säger hon.

Enligt Ann-Sofie Jakobsson kommer det finnas runt hundra demonstrationsvakter längs demonstrationståget.
– Vi litar på att våra vakter kommer att klara det bra. Om det är så att det blir aktuellt med ett polisingripande får ju polisen göra sitt jobb.
Daniel Poohl

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.