Allt fler hatbrott i Kanada

Publicerad 2011-06-15

Antalet anmälda hatbrott har ökat i Kanada. Speciellt har anmälningar gällande hatmotiverade brott mot judar har tilltagit. Det visar en officiell rapport som presenterades på tisdagen.

Rapporten rör hatbrott anmälda till polisen under 2009. Under året ökade anmälningarna med 42 procent jämfört med föregående år, från 1036 hatbrottsrelaterade polisanmälningar till 1473. Samtidigt beräknas mörkertalet vara stort, rapporterar The Epoch Times.

Hatbrottsstatistiken utgår från tre kategorier: hatbrott där förövarens motiv bedöms vara kopplat till etnicitet, religion eller sexuell läggning. Samtliga kategorier ökade under 2009. Mest ökade dock anmälningarna som ansågs vara kopplade till offrets religion. Totalt ökade den typen av anmälningar med 55 procent under året. Bland de religiöst motiverade hatbrotten utmärker sig de som riktas mot judar. Mellan 2008 och 2009 ökade den typen av anmälningar med 71 procent.

En av dem som reagerade på statistiken var Frank Dimant, från den judiska organisationen B'nai Brith Canada.
– Inte nog med att antalet hatbrott ökar i allmänhet, dessutom har religionens roll som en motiverande faktor ökat, vilket är ett hot mot alla religiösa minoriteter. Detta är en direkt utmaning mot värderingarna i vårt mångkulturella samhälle, sa han till The Epoch Times.

Antalet anmälningar gällande etniskt motiverade hatbrott ökade med 29 procent under 2009 jämfört med 2008. Den grupp som fortsatt är mest utsatt är de svarta, men den statiska ökningen kopplas framför allt till polisanmälda hatbrott mot araber och asiater. Inkomna anmälningar kopplade till sexuell läggning ökade under samma period med 18 procent.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA