Anti-romska protester sprider sig i Bulgarien

Publicerad 2011-09-29

Flera antiromska protester har brutit ut runt om i Bulgarien den senaste veckan. Demonstranterna har satt eld på hus och bilar till romska familjer.

På fredagen gick startskottet för upploppen. Då blev en ung man påkörd och dödad av en bil i staden Katunitsa. Föraren har kopplats till en romsk man som anklagas för att vara en kriminell ledare i staden.

Anti-romska demonstranter har i helgen satt eld på hus och bilar som tillhör familjen till den påstått kriminella romska mannen. De har även krävt att myndigheter ska deportera mannens familj från byn, rapporterar The New York Times.

Efter händelsen i Katunitsa spred sig protesterna i landet. På tisdagen bevakade polis romska bostäder i 20 städer, inklusive huvudstaden Sofia, där anti-romska protester förekom. Under de våldsamma protesterna använde demonstranterna slagord som "zigenare blir tvål" och "turkar under kniven".

Det har rapporterats att romska män har beväpnat sig med slagträ och yxor i försvar efter att det gått ett rykten om att skinnskallar ska attackera.

Bulgariens chefåklagare Boris Velchev har uppmanat till ett snabbt ingripande mot personer som uppmuntrar till ökade etniska motsättningar. Under helgens protester har runt 400 personer gripits och polisen förbereder sig för mer oroligheter, skriver tidningen The Wall Street Journal.

Premiärminister Boyko M. Borisov har sagt att dödsfallet i Katunitsa är en juridisk fråga och inte en etnisk. EU har riktat kraftig kritik mot Bulgariens bristande rättsväsende där man inte åtalat högt uppsatta inom organiserad brottslighet eller korrupta tjänstemän.

Krasimir Kunev, ordförande för den bulgariska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter, säger att varje stad i Bulgarien har sin egen lokala maffialedare, vare sig det är en romsk eller bulgarisk.
Sonja Anshelm

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA