Anti-romska protester sprider sig i Bulgarien

Publicerad 2011-09-29

Flera antiromska protester har brutit ut runt om i Bulgarien den senaste veckan. Demonstranterna har satt eld på hus och bilar till romska familjer.

På fredagen gick startskottet för upploppen. Då blev en ung man påkörd och dödad av en bil i staden Katunitsa. Föraren har kopplats till en romsk man som anklagas för att vara en kriminell ledare i staden.

Anti-romska demonstranter har i helgen satt eld på hus och bilar som tillhör familjen till den påstått kriminella romska mannen. De har även krävt att myndigheter ska deportera mannens familj från byn, rapporterar The New York Times.

Efter händelsen i Katunitsa spred sig protesterna i landet. På tisdagen bevakade polis romska bostäder i 20 städer, inklusive huvudstaden Sofia, där anti-romska protester förekom. Under de våldsamma protesterna använde demonstranterna slagord som "zigenare blir tvål" och "turkar under kniven".

Det har rapporterats att romska män har beväpnat sig med slagträ och yxor i försvar efter att det gått ett rykten om att skinnskallar ska attackera.

Bulgariens chefåklagare Boris Velchev har uppmanat till ett snabbt ingripande mot personer som uppmuntrar till ökade etniska motsättningar. Under helgens protester har runt 400 personer gripits och polisen förbereder sig för mer oroligheter, skriver tidningen The Wall Street Journal.

Premiärminister Boyko M. Borisov har sagt att dödsfallet i Katunitsa är en juridisk fråga och inte en etnisk. EU har riktat kraftig kritik mot Bulgariens bristande rättsväsende där man inte åtalat högt uppsatta inom organiserad brottslighet eller korrupta tjänstemän.

Krasimir Kunev, ordförande för den bulgariska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter, säger att varje stad i Bulgarien har sin egen lokala maffialedare, vare sig det är en romsk eller bulgarisk.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro