Antimuslimiska miljöns finansiering kartlagd

Publicerad 2011-08-29

Den amerikanska tankesmedjan Center for American Progress har gjort en rapport som kartlagt finansieringen av den antimuslimska miljön i USA. Rapporten visar att ett fåtal stiftelser finansierat några få organisationer, men deras budskap har nått ut över hela landet och även påverkat lagar.

Enligt rapporten har sammanlagt sju stiftelser under en tio-års period gett över 250 miljoner kronor till fem "islamexperter" och deras organisationer. En av de som tagit mot pengar är Robert Spencer. Han står bakom Jihad Watch och Stop Islamization of America. Spencer driver bland annat tesen att Islam till sin natur är en våldsam religion. Organisationen Anti-Defamation League, ADL, beskriver, Stop Islamization of America som en grupp som marknadsför en konspiratorisk anti-muslimsk agenda under täckmanteln att de bekämpar radikal islam.

Organisationerna och personerna som finansieras av de antimuslimska stiftelserna beskrivs i rapporten som framgångsrika i att nå ut med sina budskap genom böcker, bloggar och hemsidor. De beskrivs också som duktiga på att nå ut i pressen. Fox News och The Washington Times pekas speciellt ut i rapporten som en plattform för antimuslimsk propaganda.

Till exempel satt Robert Spencer i Fox News panel 2009, för att diskutera "Det dolda Jihad" under rubriken "Terrorn från insidan".

Rapporten från Center for American Progress visar också på hur lobbying påverkat lagtexter i många stater. Formuleringar i en del lagtexter riktade mot muslimer är direkt kopierade från islamofobiska lobbygruppers förslag.
Daniel Vergara

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA