Antimuslimiska miljöns finansiering kartlagd

Publicerad 2011-08-29

Den amerikanska tankesmedjan Center for American Progress har gjort en rapport som kartlagt finansieringen av den antimuslimska miljön i USA. Rapporten visar att ett fåtal stiftelser finansierat några få organisationer, men deras budskap har nått ut över hela landet och även påverkat lagar.

Enligt rapporten har sammanlagt sju stiftelser under en tio-års period gett över 250 miljoner kronor till fem "islamexperter" och deras organisationer. En av de som tagit mot pengar är Robert Spencer. Han står bakom Jihad Watch och Stop Islamization of America. Spencer driver bland annat tesen att Islam till sin natur är en våldsam religion. Organisationen Anti-Defamation League, ADL, beskriver, Stop Islamization of America som en grupp som marknadsför en konspiratorisk anti-muslimsk agenda under täckmanteln att de bekämpar radikal islam.

Organisationerna och personerna som finansieras av de antimuslimska stiftelserna beskrivs i rapporten som framgångsrika i att nå ut med sina budskap genom böcker, bloggar och hemsidor. De beskrivs också som duktiga på att nå ut i pressen. Fox News och The Washington Times pekas speciellt ut i rapporten som en plattform för antimuslimsk propaganda.

Till exempel satt Robert Spencer i Fox News panel 2009, för att diskutera "Det dolda Jihad" under rubriken "Terrorn från insidan".

Rapporten från Center for American Progress visar också på hur lobbying påverkat lagtexter i många stater. Formuleringar i en del lagtexter riktade mot muslimer är direkt kopierade från islamofobiska lobbygruppers förslag.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro