Dagsböter för Hitler-tröja

Publicerad 2011-11-01

En 16-årig yngling hävdar att han sömndrucken satte på sig en Adolf Hilter-tröja - av misstag. Rätten valde att inte tro på hans berättelse och dömde honom till dagsböter för hets mot folkgrupp.

Det var i somras som 16-åringen bar T-shirten i närheten av Solna centrum. Han blev iakttagen av polis och människor som passerade platsen. I samband med att polisen passerade drog 16-åringen snabbt upp dragkedjan på sin jacka.

Enligt den sommarlovslediga 16-åringen hade han av misstag och i all hast satt på sig tröjan utan att notera att den hade ett Adolf Hitler-tryck med texten "European Tour". Enligt egen utsago ska inte ens tröjan, som låg i hans garderob, varit hans.

Solna tingsrätt bedömer 16-åringens berättelse som "orimlig" och dömer honom till dagsböter för hets mot folkgrupp.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA