Dagsböter för Hitler-tröja

Publicerad 2011-11-01

En 16-årig yngling hävdar att han sömndrucken satte på sig en Adolf Hilter-tröja - av misstag. Rätten valde att inte tro på hans berättelse och dömde honom till dagsböter för hets mot folkgrupp.

Det var i somras som 16-åringen bar T-shirten i närheten av Solna centrum. Han blev iakttagen av polis och människor som passerade platsen. I samband med att polisen passerade drog 16-åringen snabbt upp dragkedjan på sin jacka.

Enligt den sommarlovslediga 16-åringen hade han av misstag och i all hast satt på sig tröjan utan att notera att den hade ett Adolf Hitler-tryck med texten "European Tour". Enligt egen utsago ska inte ens tröjan, som låg i hans garderob, varit hans.

Solna tingsrätt bedömer 16-åringens berättelse som "orimlig" och dömer honom till dagsböter för hets mot folkgrupp.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro