Dansande nazister blir fall för polisen

Publicerad 2011-06-01

Den tjeckiska polisen har fått ett nytt problem att handskas med – nazister som dansar "hardbass" på gator och torg.

Tjeckiska nazister har en ny taktik. Istället för våld använder de dans för att etablera sig bland allmänheten. Föregångaren är som så många andra gånger den ryska vit makt-miljön.

Musiken kallas för "hardbass" och är en form av technomusik. Ackompanjerade av den dyker grupper av maskerade högerextremister upp på gator och torg för att dansa.

Resultatet presenteras i minst sagt bisarra filmer på Youtube där män i bombarjackor och skidmasker hoppar runt i en ryckig dans.

Samtidigt finns en allvarlig sida av fenomenet. Nyhetssajten romea.cz skriver att polisen har fått göra flera ingripanden för att få bort dansande nazister från gator och torg i Tjeckien. En expert på högerextrema rörelser i Tjeckien säger att dansen är till för att visa rörelsens dominans:

– Tanken är att dansen ska skrämma fienden, säger Miroslav Mares till tidningen Právo.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA