Dansande nazister blir fall för polisen

Publicerad 2011-06-01

Den tjeckiska polisen har fått ett nytt problem att handskas med – nazister som dansar "hardbass" på gator och torg.

Tjeckiska nazister har en ny taktik. Istället för våld använder de dans för att etablera sig bland allmänheten. Föregångaren är som så många andra gånger den ryska vit makt-miljön.

Musiken kallas för "hardbass" och är en form av technomusik. Ackompanjerade av den dyker grupper av maskerade högerextremister upp på gator och torg för att dansa.

Resultatet presenteras i minst sagt bisarra filmer på Youtube där män i bombarjackor och skidmasker hoppar runt i en ryckig dans.

Samtidigt finns en allvarlig sida av fenomenet. Nyhetssajten romea.cz skriver att polisen har fått göra flera ingripanden för att få bort dansande nazister från gator och torg i Tjeckien. En expert på högerextrema rörelser i Tjeckien säger att dansen är till för att visa rörelsens dominans:

– Tanken är att dansen ska skrämma fienden, säger Miroslav Mares till tidningen Právo.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro