Nazist förlorar vapenlicens

Olämplig som vapenägare. Anders Leander, medlem i nazistiska Svenskarnas parti och tidigare politiker i kommunfullmäktige i Mönsterås, förlorar rätten att ha skjutvapen. Det fastslår förvaltningsrätten i Växjö.

Nazister döms efter fyra år

Polisen på Gotland får kritik för att en utredning där två nazister misshandlat en man med flaska dragit ut på tiden. Drygt fyra år efter misshandeln har gärningsmännen dömts.

Tre begärs häktade efter nazistattack

Tre personer från Svenska motståndsrörelsen har begärts häktade efter söndagens attack mot en antinazistisk demonstration i Kärrtorp.

Husrannsakan mot SMR-aktivister

Tillslag mot nazister. Polisen har i dagarna gjort husrannsakan hos flera av de nazister som sitter anhållna misstänkta för våldsamt upplopp i Kärrtorp i söndags.

Dåligt polisarbete legitimerar våld

Analys: Johannes Jakobsson. Polisens misslyckande att skydda en antinazistisk demonstration i Kärrtorp öppnar för en legitimering av militanta organisationer som använder våld.

Bakgrund: Gyllene gryning

Från Expo #3-2012. Grekiska Gyllene Gryning har gjort ett bestående om än tvivelaktigt avtryck på omvärlden. Expo berättar om partiets rötter.

Terrornätverket: Ville återskapa ansar al-Islam

Har flera svenskkontakter. Förutom den 28-årige mannen från Västerås förekommer flera svenska personer i utredningen kring det europeiska terrornätverket.

Västeråsare i förhör om europeiskt terrornätverk

Nätverket under utredning. Tysk polis har begärt att en 28-årig man från Västerås ska förhöras i svensk domstol för sin kännedom om ett terrornätverk knutet till den i Norge bosatta islamisten Mullah Krekar.

Nazister säljer vapen på Facebook

Batonger och knivar. Via en hemlig grupp på Facebook säljer nazister vapen, propaganda och vit makt-musik till varandra. Administrationen sköts bland annat av en gruppledare från det nazistiska Svenskarnas parti.

Svenskar åtalas i USA för terrorkopplingar

Rekryterades i Rinkeby. Två svenska medborgare som greps i Djibouti i somras har åtalats i USA, misstänkta för att ha kopplingar till terroristorganisationen al-Shabaab.

Expo Wiki

Accelerationism

Politisk idéströmning med målet att genom attentat eskalera samhällets inneboende konflikter till den punkt att demokratin kollapsar så att en ny samhällsordning kan byggas i ruinerna.

Få obegränsad tillgång till Expo Lär dig mer

Prenumerera nu