Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Det är aldrig bra att det tar så lång tid, säger Mats Holst, kriminalchef vid polisen på Gotland, till Expo idag.

De båda nazisterna, idag 26 respektive 24 år gamla, döms till samhällstjänst för att ha misshandlat en man, bland annat genom att slå honom i huvudet med en flaska. Misshandeln inträffade i slutet av april 2010, vid en restaurang i Visby. Brottsoffret menar att han blev slagen på grund av sin hudfärg, något som inte har bevisats enligt tingsrätten på Gotland.

Polisen på Gotland sammanställde utredningen redan 2011. Men enligt åklagaren var den så bristfällig att det inte gick att väcka åtal.

- Samtliga förhör var hållna på plats, på natten. De var för korta, och så vill jag att man håller ett till förhör med inblandade dagtid, efter händelsen, säger kammaråklagare Mats Wihlborg.

Några av förhören var heller inte upplästa för de förhörda personerna. Först 2013, tre år efter misshandeln, var utredningen kompletterad och åtal kunde väckas. När domen väl föll hade det gått över fyra år sedan misshandeln.

Såväl polis som åklagare menar att det är problematiskt att det tagit så lång tid.

- Straffvärdet för deras brott sjunker också i och med att det har tagit sån tid att få till en fällande dom och det är inte bra, säger Mats Holst.

Både 26-åringen och 24-åringen är välkända inom den nazistiska miljön i Sverige. Båda förekommer i kretsarna kring Svenskarnas parti och är sedan tidigare dömda, bland annat för misshandel.