Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 28-årige västeråsaren förekommer i en utredning kring den norska islamisten Mullah Krekar och ytterligare nio personer som misstänks för bildandet av ett islamistiskt terrornätverk. Vid åklagarkammaren för Säkerhetsmål, som handlägger ärendet i Sverige, poängterar man att 28-åringen inte är misstänkt för något brott.

- Tysk polis har begärt att vi ska höra honom, och man vill att det görs i en domstol. Han ska ha kännedom om ett antal saker som rör det här nätverket som man utreder, säger åklagaren Ronnie Jakobsson till Expo.

Den svenska Säkerhetspolisen har hjälpt de tyska myndigheterna i utredningen. I dagsläget finns det inget som tyder på att man kommer vidta några ytterligare åtgärder i Sverige.

- Men det beror på vad som kommer fram i förhöret med den här personen, säger Ronnie Jakobsson.

Enligt den tyska utredningen ska 28-åringen under 2010 ha varit i kontakt med andra personer i det islamistiska nätverket via den amerikanska chattjänsten Paltalk. Han ska också ha författat artiklar för olika jihadistiska nätsajter som administrerats av nätverket. Vid minst två tillfällen ska han också ha haft direktkontakt med Mulla Krekar och ytterligare en person som utreds, misstänkta för att ha varit med och bildat nätverket.

Tyska myndigheter har även begärt hjälp med att identifiera ett antal okända personer bosatta i Sverige samt hjälp att identifiera personer knutna till tre olika telefonnummer.

Ämnen i artikeln