Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Totalt är det tio personer som misstänks för inblandning i nätverket. Åtta av dem, inklusive Mulla Krekar, är misstänkta för att ha varit med och skapat sammanslutningen. Ytterligare två misstänks för att vara medlemmar i terrororganisationen, vilket är olagligt i Tyskland. Samtliga av de misstänkta är födda i Irak men vistas idag, med ett undantag, i Norge, Tyskland, Schweiz och Storbritannien.

Spåren leder också till Sverige. Förutom den 28-åriga mannen från Västerås förekommer ytterligare en västeråsare, en 27-årig man, i utredningen. I juni 2010 tackades han av Mulla Krekar för att ha hjälpt nätverkets chatrum på Palktalk att bli en framgång. Även en 31-årig kvinna från Malmö nämns. Det förekommer även ett antal svenska telefonnummer som personer kopplade till nätverket har ringt till.

En av grundarna för nätverket, som haft ansvar för att sprida nätverkets ideologiska publikationer i Europa, har dessutom vistats i Sverige under en längre period 2010. Mellan den 22 juli och 22 augusti besökte han landet, bland annat för att hälsa på en man bosatt i Malmö. Efter besöket ska Säkerhetspolisen ha besökt adressen och ställt frågor om Malmöbons kopplingar till Mulla Krekars blivande nätverk.

Utredningen kring nätverket började redan i mitten av 2008. Det var då det blivande nätverket höll sin första "generalkonferens" på Paltalk. Mellan 40 och 50 personer ska ha deltagit. Den i Norge bosatta islamisten Mulla Krekar, en veteran från den al-Qaidaallierade organisationen Ansar al-Islam, var redan då ledare för gruppen. Vid sidan om det nya nätverket la ledningen samtidigt grunden för ett nytt islamistiskt online-universitet. Enligt tyska myndigheter skulle det användas för ideologisk skolning för ledarna i nätverkets framtida militära gren.

För att inte väcka uppmärksamhet från underrättelsetjänster runt om i Europa fick nätverket inget namn när det formaliserades, vilket förmodligen skedde under 2009.

Via Paltalk skapades under Mulla Krekars ledning en struktur för nätverket. Ansvariga kommittéer bildades bland annat för finansiering, PR, utbildning, administration och allmänna relationer. Varje division hade en ansvarig person som i sin tur svarade för den höga kommissionen vars ledare var mulla Krekar. Polisen menar att målet var att omsätta denna struktur från internet till den fysiska världen.

Enligt förundersökningen var målet för nätverket att samla 100 personer, uppdelade i fyra "flyglar", för att resa tillbaka till norra Irak där Ansar al-Islam hade sin bas under 2000-talets början. Den nya organisationen skulle först befria Irak för att sedan fortsätta till övriga muslimska länder. Finansiering och propaganda i västvärlden och fysisk konfrontation i Irak var metoderna som skulle användas.

Innan invasionen av Irak 2003 kontrollerade Mulla Krekar och Ansar al-Islam ett mindre område nära den iranska gränsen i norra Irak. Enligt den norska tidningen Aftenposten fick rörelsen stöd av den iranska regimen. Uppskattningsvis hade Ansar al-Islam omkring 300 anhängare i området. 2004 tog organisationen på sig ansvaret för två självmordsattentat som dödade över 100 människor.

Verksamheten stöttades av ett europeiskt nätverk som bland annat försåg rörelsen med pengar. I Sverige dömdes två män till långa fängelsestraff för inblandning i nätverket. Svea hovrätt fastslog att de båda, via ett informellt nätverk för pengatransaktioner, försett Ansar al-Islam med omkring en miljon kronor.

Idag sitter Mulla Krekar fängslad i Norge. Han dömdes i december förra året till två år och tio månaders fängelse för hot. Då friades han dock för misstankar om uppmaningar till terrorbrott, skriver norska Aftenposten i en artikel tidigare i år.

Ämnen i artikeln