Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Varför polisen inte tog till sig av varningssignalerna som föregick attacken mot manifestationen mot nazism i Kärrtorp i söndags, vet bara de själva. Men klart är att polisens agerande är problematiskt, inte bara då det visar på en stor okunskap om den militanta nazistorganisationen som manifestationen var riktad mot, men även på grund av att polisens frånvaro öppnar för en legitimering av militanta organisationer och individer som använder våld som politisk metod.

Det finns människor, med olika motiv, som vill fylla det tomrum polisens maktmonopol lämnar efter sig om det inte finns på rätt plats vid rätt tillfälle. Kärrtorp är ett tydligt exempel. Våldsanvändare hyllas nu som de som skyddade de fredliga demonstranterna mot nazisternas angrepp vilket ger dem ett högre anseende och större legitimitet att agera i framtiden. Detta trots det uppenbara problemet med att i alla fall en person dök upp på en fredlig demonstration beväpnad med kniv som senare stacks i ryggen på en angripande nazist.

Den gamla klyschan våld föder våld är ständigt aktuell. I det här fallet har polisen inte bara misslyckats med att stävja våldet, de har förstärkt dess grogrund. Nazisterna ser våldet de slogs tillbaka med som ännu ett argument för att trappa upp deras redan omfattande våld mot meningsmotståndare. För den militanta vänstersidan blir det ännu ett exempel på att polisen inte tar hotet mot antinazister på allvar. Sammantaget skapar det en miljö där våldet ses som nödvändigt på båda sidor. Det är allvarligt, och framförallt inte något som polisen ska bidra till.

Ämnen i artikeln