Folkmusikfestival hyllas av nazister

Publicerad 2011-08-08

Nazistiska Svenskarnas parti beskriver Korröfestivalen i Tingsryds kommun som väl värd ett besök på grund av dess "etniska homogenitet". Från folkmusikfestivalens sida menar de att nazisterna inte vet vad folkmusik är.

Svenskarnas parti skriver på sin nättidning om Korröfestivalen, som erbjuder svensk och nordisk folkmusik, att "en detalj som gör det värt att besöka Korrö folkmusikfestival är den etniska homogeniteten. Vart man än går återfinns bara människor som tillhör vårt folk."

Producenten för festivalen, Anders Smedenmark, säger till Smålandsposten att han inte kände till artikeln i fråga, men tillägger att han inte är förvånad.
– De fattar inte vad folkmusik är eller hur den har uppkommit. Det finns ingen svensk folkmusik i den mening som de tror. Den musik som spelas på Korröfestivalen har fått influenser från alla håll och kanter under århundraden, säger han till Smålandsposten.

Att högerextrema och främlingsfientliga krafter använder folkmusiken för sina egna syften har fått ett nätverk av professionella, amatörer och forskare inom folkkulturfältet att reagera. Nätverket, som går under namnet Folkmusiker mot främlingsfientlighet, skriver på sin Facebooksida:
"Vi vill inte att folkkultur fastnar under ett nationalistiskt paraply, där alla utövare av svensk folkkultur blir ofrivilligt utnämnda till supportrar av en främlingsfientlig kulturpolitik. Svensk kultur utvecklas och berikas i möten med olika kulturer. Kulturmötet är och har alltid varit en viktig del för konstnären i den skapande processen."
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA