Gayparad i Ungern stoppas

Publicerad 2011-02-15

Ungersk polis drog på fredagen tillbaka tillståndet för sommarens Gay Pride i Budapest. Paraden har flera gånger utsatts för våldsamma motdemonstrationer. Sandor Steigler, chef för arrangören Rainbow Mission Foundation anser att polisens beslut har politiska motiv.

Ungersk polis drog på fredagen tillbaka tillståndet för sommarens Gay Pride i Budapest. Paraden har flera gånger utsatts för våldsamma motdemonstrationer. Sandor Steigler, chef för arrangören Rainbow Mission Foundation anser att polisens beslut har politiska motiv.

Så sent som i förra veckan ansökte arrangören om att få ändra den vanliga rutten för paraden. Tanken var att styra marschen till parlamentet, för att där protestera mot Ungerns kontroversiella medielagar och den kommande nya konstitutionen, som anses vara till nackdel för landets hbt-personer.

Men i slutet av veckan drog polisen tillbaka tillståndet för marschen helt och hållet. Motiveringen som angavs var att paraden kommer att orsaka alltför stor inverkan på trafiken.
Sandor Steigler, chef för Rainbow Mission Foundation, menar i stället att beslutet har politiska motiv.
– Vi misstänker att beslutet är politiskt grundat. Mycket har hänt i politiken sedan den förra marschen, sade Steigler till AFP på måndagen, med hänvisning till maktskiftet i april förra året då Ungerns sedan åtta år styrande socialistparti MSZP ersattes av konservativa Fidesz.
Samtidigt gjorde högerextrema Jobbik ett historiskt valresultat och tog sig in i parlamentet.

Medhåll från RFSL
Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL, tror att Steiglers slutsats är riktig. Att det bara skulle röra sig om ett trafikproblem är osannolikt.
¬– Förmodligen har han rätt i det. Polisen har förstått att de inte kan hänvisa till allmän ordning och moral, utan hittar andra sätt. Det är ett mönster som mer eller mindre går igen i Östeuropa - däremot skiftar det över tid.
Som exempel hänvisar hon till Serbien och höstens Belgrad Pride, en parad som 2009 förbjöds på grund av säkerhetsskäl.
– Paraden i höstas blev våldsam, men polisen fanns där för att skydda deltagarna.

Ulrika Westerlund anser att det krävs en konstant press, dels från EU, dels från andra länders politiker, för att värna om de centrala delarna av demokratin och hbt-personers rätt att uttrycka sig.
Den senaste Gay Pride-paraden i Budapest var lugn. Men flera gånger tidigare har den angripits av motståndare, bland annat 2008 då paraddeltagarna attackerades av högerextrema motdemonstranter.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA