110308_marine_le_pen_464.jpg

Många fransmän stödjer Front Nationals nyvalda partiledare Marine le Pen enligt en ny väljarundersökning. Foto: Frederic Maigrot

Le Pen favorit till presidentposten

Publicerad 2011-03-08

En opinionsundersökning i Frankrike visar att Front Nationals partiledare Marine Le Pen skulle få fler röster än president Nicolas Sarkozy om det franska presidentvalet hölls i dag.

Enligt undersökningen får Le Pen 23 procent av rösterna, medan president Sarkozy och Socialistpartiets ledare Martine Aubry landar på 21 procent vardera. Det är första gången någonsin som en ledare för ett högerextremt parti får så höga siffror i en opinionsundersökning, enligt nyhetssajten France 24.

Sarkozy har på senare tid gjort flera försök att flirta med extremhögerns idéer. Nästan exakt en månad innan det kontroversiella så kallade burkaförbudet träder i kraft besökte han den katolska pilgrimsorten Puy-en-Velay. Här hyllade han de slöjklädda nunnorna och det kristna arvets betydelse för det franska samhället.

Burkaförbudet, som röstades igenom av Nationalförsamlingen i juli förra året innebär att muslimska kvinnor inte får vistas på allmänna platser eller åka kommunalt i heltäckande klädnad, som burka och niqab.

Undersökningen som visar att Marine Le Pen gått om presidenten kritiseras dock från flera håll. Kritikerna menar att opinionsföretaget dels har använt en felaktig metod, dels tagit med för få presidentkandidater i utfrågningen. Företaget tillbakavisar kritiken men uppger att de kommer att redovisa ett uppdaterat resultat.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro