110308_marine_le_pen_464.jpg

Många fransmän stödjer Front Nationals nyvalda partiledare Marine le Pen enligt en ny väljarundersökning. Foto: Frederic Maigrot

Le Pen favorit till presidentposten

Publicerad 2011-03-08

En opinionsundersökning i Frankrike visar att Front Nationals partiledare Marine Le Pen skulle få fler röster än president Nicolas Sarkozy om det franska presidentvalet hölls i dag.

Enligt undersökningen får Le Pen 23 procent av rösterna, medan president Sarkozy och Socialistpartiets ledare Martine Aubry landar på 21 procent vardera. Det är första gången någonsin som en ledare för ett högerextremt parti får så höga siffror i en opinionsundersökning, enligt nyhetssajten France 24.

Sarkozy har på senare tid gjort flera försök att flirta med extremhögerns idéer. Nästan exakt en månad innan det kontroversiella så kallade burkaförbudet träder i kraft besökte han den katolska pilgrimsorten Puy-en-Velay. Här hyllade han de slöjklädda nunnorna och det kristna arvets betydelse för det franska samhället.

Burkaförbudet, som röstades igenom av Nationalförsamlingen i juli förra året innebär att muslimska kvinnor inte får vistas på allmänna platser eller åka kommunalt i heltäckande klädnad, som burka och niqab.

Undersökningen som visar att Marine Le Pen gått om presidenten kritiseras dock från flera håll. Kritikerna menar att opinionsföretaget dels har använt en felaktig metod, dels tagit med för få presidentkandidater i utfrågningen. Företaget tillbakavisar kritiken men uppger att de kommer att redovisa ett uppdaterat resultat.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA