utr_npd_464_02.jpg

Det tyska partiet NPD kritiseras återigen för sin propaganda. Samtidigt pågår diskussioner om att förbjuda partiet. Foto: Roland Geisheimer/attenzione©

NPD-affisch misstänks anspela på Förintelsen

Publicerad 2011-08-12

En valaffisch som det tyska partiet NPD satt upp inför de stundande lokalvalen i Berlin har mött kraftiga reaktioner. Enligt kritikerna anspelar budskapet på ett osmakligt sätt på Förintelsen.

En månad innan lokalvalen i Berlin har det högerextrema partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, återigen hamnat i hetluften. På 22 000 affischer som satts upp runt om i huvudstaden ses partiledaren Udo Voigt sittandes på en motorcykel och över bilden står det "GAS geben", vilket i allmänt tal betyder ungefär "gasen i botten". Men med tanke på partiets nazianstrukna profil anses sloganen vara en medveten provokation som anspelar på gaskamrarna under Förintelsen.

Delstatspolitiker från de etablerade partierna har reagerat kraftigt på affischerna, rapporterar Spiegel Online. Kristdemokraten Andreas Gram säger i ett uttalande till tidningen att han är mållös över att högerextremister så öppet sprider ett budskap som kan "förknippas med gaskamrarna". Volker Ratzmann från de gröna menar att sloganen är en "medveten provokation" och Elke Breitenback, som är talesperson för vänsterpartiet, säger att hon ska se till att affischen prövas rättsligt.

NPD:s partiledare Udo Voigt, som toppar partiets lista i det kommande valet, säger till Spiegel Online att anklagelserna är grundlösa och att budskapet ska förstås som att han i full fart vill ta sig in i parlamentet.
– Efter 66 år, måste folk sluta att ta upp saker från det förflutna, säger han till tidningen.

Men det är inte bara affischen som rört upp känslor. Inför valet har NPD även tryckt upp en kritiserad informationspamflett om partiet. Originalversionen av pamfletten innehöll ett korsord där det bland frågades efter ett tyskt namn "som blivit något omodernt". Det korrekta svaret löd: "Adolf". En annan rad i korsordet frågade efter en "tysk politiker (fredsflygare)" på 1900-talet. Namnet som skulle fyllas i var Hess. Hitlers ställföreträdare Rudolf Hess flög 1941 på eget initiativ till Skottland, där han påstås försökt förhandla fram en fred med Storbritannien. Det finns även tidigare exempel på propaganda från partiet som orsakat såväl upprördhet som rättsliga ingripanden.

NPD har aldrig lyckats nå de fem procent som krävs för att ta sig in i Berlins delstatsparlament. Partiet har dock företrädare i några av stadsdelsnämnderna, där det endast krävs tre procent av rösterna för att få en stol. I det kommande valet kandiderar NPD i 11 av Berlins tolv distrikt, skriver Spiegel Online.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro